Njujorški je sud naložio bivšem predsjedniku Donaldu Trampu i njegovoj kompaniji da plate 355 miliona dolara i zabranio mu da bude na čelu bilo koje njujorške kompanije tri godine, presudivši da je na prevaru „napuhao“ svoje bogatstvo radi finansijske dobiti.

Odluka sudije Arthura Engorona mogla bi teško pogoditi Trumpovu porodičnu kompaniju, Trump Organization, koju sada vode njegovi sinovi Eric Trump i Donald Trump Jr. Sud je također zabranio Trumpovim najstarijim sinovima da budu na poziciji službenika ili direktora Njujorška kompanija već dvije godine.

Engoron, koji je ranije smatrao da je Trump prekršio njujorški statut o prijevari, u petak je zaključio da su Trump, njegovi najstariji sinovi i dva bivša čelnika finansija građanski odgovorni za krivotvorenje zapisa, izdavanje lažnih dokumenata i srodna krivična djela zavjere. Slučaj je proizašao iz duge državne istrage o ugovorima o finansiranju s niskim kamatama koje je Trump sklopio sa zajmodavcima prije svog političkog uspona.

Engoron je rekao da Tramp i njegovi saradnici „nisu opljačkali banku pod prijetnjom oružjem. Donald Trump nije Bernard Madoff. Ipak, optuženi nisu u stanju da priznaju grešku. Njihov potpuni nedostatak skrušenosti i kajanja graniči se s patološkim", napisao je ovaj sudija u presudi. azuju iznova i iznova.”

Trump je cijeli slučaj nazvao “partijskom zloupotrebom pravosudnog sistema“ i obećao da će se boriti i dalje. “Ova je odluka potpuna laž. Nije bilo žrtava, nema štete, nije bilo pritužbi”, naveo je Trump u pisanoj izjavi. Trumpova organizacija nazvala je presudu "grubom pogrešom pravde".

"Svaki član njujorške poslovne zajednice, bez obzira na industriju, trebao bi biti ozbiljno zabrinut zbog ovog grubog prekoračenja i drskog pokušaja državnog tužioca da izvrši neograničenu moć tamo gdje nije utvrđena privatna ili javna šteta", kažu iz kompanije.

Žalbeni proces mogao bi potrajati više od godinu dana, a u tom periodu ne može doći do izvršenja sankcija, ali bi kamata mogla znatno povećati finansijsku obavezu bivšeg predsjednika i njegove firme. Ured državnog tužioca New Yorka procjenjuje da on već, pored kazni, duguje skoro 100 miliona dolara na ime projiciranih kamata.

Neto vrijednost Trumpove imovine procijenjena je na oko 3 milijarde dolara, od čega najveći dio u njujorškim nekretninama, hotelima, golf odmaralištima, klubovima i ugovorima o licenciranju. U iskazu prošle godine, on je svjedočio da ima više od 400 miliona dolara u gotovini. Nove kazne povećavaju finansijski teret za Trumpa, koji se pored ovog slučaja suočava s presudom od 83,3 miliona dolara koja proizilazi iz tužbe za klevetu koju je podnio pisac E. Jean Carroll.

Slučaj prevare bio je zasnovan na procjeni imovine u finansijskim izvještajima koje su potpisali Trump i njegovi sinovi. Trump je u ugovorima o zajmu obećao da će zadržati neto vrijednost od najmanje 2,5 milijardi dolara. Deutsche Bank, njegov glavni zajmodavac, zahtijevala je od njega da podnese godišnje izvještaje koji potvrđuju njegovu usklađenost.

Zajmovi, koji su pomogli Trumpu da proširi broj svojih golf odmarališta i hotela, bili su pod lupom 2019. nakon što je njegov bivši lični advokat Michael Cohen u svjedočenju u Kongresu naveo da je Trump nepropisno napuhao svoje bogatstvo.

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James, demokrata, tužila je Trumpa 2022. godine, navodeći da su on i njegov finansijski tim sistematski preuveličavali vrijednost njegovih nebodera na Manhattanu, luksuznih imanja i druge imovine. Finansijski rukovodioci, tvrdila je, koristili su sumnjive investicione metrike, zakopavali niske procjene, zanemarivali ograničenja korištenja zemljišta i lažno predstavljali gotovinu van njegove kontrole. Najflagrantnije, kako je navela, rukovodioci su izmislili 200 miliona dolara utrostručavajući kvadratnu površinu njegovog trostrukog „penthausa“ u Trump Toweru na Manhattanu.

"Donald Trump konačno se suočava s odgovornošću za svoje laganje, varanje i zapanjujuću prevaru", rekla je James. Prvobitno je tražila kaznu od 250 miliona dolara, ali je nedavno povećala svoj zahtjev na 370 miliona dolara, za koje je tvrdila da su predstavljali svu neopravdano stečenu finansijsku dobit koja je proistekla iz njegovih finansijskih obmana.

Bivši predsjednik i potencijalni kandidat za predsjednika Donald Trump morat će uporedo s izbornom kampanjom voditi i borbu u drugostepenom postupku na sudu, što sigurno neće biti lahko, a ovu će presudu demokrate iskoristiti da fokus javnosti ponovo usmjere na ličnost Donalda Trumpa, što im je najveći predizborni adut.