Nakon što je austrijski list ˝Der Standard˝ pisao o tome da će Austrija prvi put nakon 15 godina prepustiti komandno vodstvo nad misijom EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Mađarskoj naredne godine, isti list pojasnio je da to vodi ka neizvjesnosti na terenu jer ljudi strahuju od političkog utjecaja iz Budimpešte.

Pišući o trenutnoj situaciji, ˝Der Standard˝ navodi da bi dolaskom Mađarske na čelo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini moglo doći i do neizvijesnosti zbog orijentacije neliberalne i autokratske vlasti u Mađarskoj, kao i podrške mađarskog premijera Viktora Orbana Miloradu Dodiku, predsjedniku Rs-a. Inače, Mađarska se protivi sankcijama Dodiku, iako je on već godinama pod američkim sankcijama.

Ovim je povodom reagirao Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, navodeći da se steže omča oko bosanskog vrata.

˝Pozivam Denisa Bećirevića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine da podigne glas protiv najave da će komandu nad EUFOR-om u Bosni i Hercegovini preuzeti Mađarska, odnosno njen aktuleni autokratski i antibosanski režim. Dosad je EUFOR-om u Bosni i Hercegovini komandovala Austrija. Riječ je o misiji ‘Altea’ vojnih snaga EU, kako im sam naziv govori - European Union Force (EUFOR), a čiji je mandat očuvanje mira u Bosni i Hercegovini i zaštita primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma. U vrijeme kad Dodik ruši Dejtonski sporazum i ozbiljno ugrožava mir u državi, komandovanje vojnim snagama EU u Bosni i Hercegovini preuzima režim njegovog prijatelja Orbana, poznatog evropskog desničara i čovjeka koji praktično otvoreno podržava antidržavno djelovanje koje dolazi iz političkog Rs-a˝, naveo je Zukić.

Zukić je naglasio da prijatelji separatista i radikali trebaju spriječiti separatiste u njihovom separatizmu i radikalizmu.

˝I mi sad u to trebamo povjerovati?! Teško da je to slučajnost! Očigledno se veže omča oko bosanskog vrata! Nažalost, na toj omči i EU ima svoj čvor˝, zaključio je Zukić.