Udruženje žrtava i svjedoka Genocida zahtjeva od visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da smjeni novoimenovanog predsjednika Streljačkog saveza Rs-a Ljubomira Borovčanina, presuđenog ratnog zločinca te predsjednika skupštine tog saveza Dušana Stojičića.

Ističu u svom zahtjevu upućenom visokom predstavniku da je Ljubomir Borovčanin osuđen na 17 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Napominju da se u Krivičnom zakonu BiH navodi da se dodjela priznanja, nagrada, spomenica, privilegija ili slično, osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za Genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kažnjava zatvorom od najmanje tri godine.

Podvlače da je i nakon izvještaja visokog predstavnika generalnom sekretaru UN-a, Tužilaštvo BiH odbacilo skoro sve prijave za negiranje Genocida i to javno objavilo i tako "gurnulo prst u oko" ne samo žrtvama, nego i samom visokom predstavniku i OHR-u.

-Odbaciti sve prijave i onda javno saopćiti da Tužilaštvo BiH nema stručnog znanja je ismijavanje Vas i cijele međunarodne  zajednice koja decenijama ulaže ogroman novac u reformu pravosuđa - ocjena je ovog udruženja. 

Poručuju da će žrtve Genocida nastaviti upućivati zahtjeve OHR-u, ali i krivične prijave nadležnim tužilaštvima zbog negiranja Genocida te da nikada od toga neće odustati.

- Od Vas tražimo smjene negatora i zabranu njihovog  političkog i društvenog  djelovanja. Ne želimo da prihvatimo i ne želimo da vjerujemo da postoji sprega međunarodne politike i Tužilaštva u BiH, posebno Tužilaštva BiH - navodi se u pismu.

Također, traže da se Ljubomiru Borovčaninu trajno zabrani društveni i politički rad u BiH i da se zabrani rad Streljačkog saveza, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka Genocida.

Podsjećamo, Borovčanin, bivši  zamjenik komandanta specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske osuđen je na sedamnaestogodišnju zatvorsku kaznu za zločine počinjene nad Bošnjacima tokom i nakon pada enklava Srebrenica i Žepa u julu 1995. godine.

Prema ranijim saopćenjima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Borovčanin je jedan od sedam visokih oficira vojske i policije iz Rs-a koji su osuđeni u predmetu Popović i drugi. Pretresno vijeće je 10. juna 2010. izreklo presudu u ovom predmetu i osudilo Borovčanina za pomaganje i podržavanje istrebljenja, ubistvo, progon i prisilno premještanje. Borovčanin je takođe proglašen krivim na osnovu krivične odgovornosti nadređenog za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti i kao kršenje zakona i običaja ratovanja, zato jer nije kaznio svoje podređene koji su učestvovali u ubistvu zatvorenika ispred skladišta u Kravici. Borovčanin je jedini optuženi u ovom predmetu koji nije uložio žalbu na svoju kaznu u trajanju od 17 godina. 

Prilikom izricanja presude, većina sudija Pretresnog vijeća je zaključila da je zbog svog prisustva u Potočarima 12. jula i onog što je tamo vidio, Borovčanin znao da se sprovodi prisilno premještanje civilnog stanovništva Srebrenice. Borovčanin je 13. jula 1995. bio prisutan u skladištu u Kravici gdje je bilo zatočeno preko 1.000 Bošnjaka. Tamo je vidio mrtva tijela žrtava koje su dovedene autobusom i imao je dovoljno informacija da su njegovi podređeni počinili krivično djelo ubistva. Međutim, Borovčanin nije preduzeo neophodne i razumne mjere potrebne da kazni svoje podređene.

Nakon što je vidio dokaze pogubljenja, Borovčanin se sa svojim ljudstvom povukao iz skladišta u Kravici što je brže mogao. Vijeće je zaključilo da je Borovčanin imao načina da zaštiti preostale zarobljenike i znao da je vjerovatno da će ti zarobljenici biti ubijeni. Vijeće je zaključilo da je činjenica da ih nije zaštitio značajno doprinijela pogubljenju svih ostalih koje je kasnije uslijedilo u skladištu u Kravici.