Novi, prošireni format Lige prvaka toliko je složen da će žrijeb biti obavljen kompjuterski, nakon što je UEFA utvrdila da će potrajati do četiri sata bez digitalne pomoći.

Takmičenje sa 36 ekipa stupa na snagu slijedeće sezone, sa rezultatima iz osam kola utakmica u ligaškoj fazi – svaki tim će se suočiti sa osam protivnika, četiri kod kuće, četiri u gostima – formirajući tabelu. Odatle, najboljih osam timova prolazi u osminu finala, dok još 16 igra nokaut uakmice kako bi kompletirali osminu finala. To je sistem za koji upravljačko tijelo vjeruje da će donijeti više velikih utakmica od trenutnog formata Lige prvaka, ali objašnjavanje njegovih zamršenosti može se pokazati izazovom.

Nakon što su ogledi pokazali da će ručno žrijebanje trajati između tri i četiri sata, otprilike isto koliko i dodjela Oscara, UEFA je odlučila da se samo odabir inicijalnog tima iz pota jedan vrši ručno. Kompjuter koji je programirala kompanija u Hertfordshireu će tada odabrati protivnike tog tima i da li će se suočiti kod kuće ili u gostima. UEFA insistira da će proces biti siguran i da će ga revidirati računovodstvena kuća Ernst and Young kako bi se osiguralo da su žrijebanja – koja će se prenositi – poštena.

Doći će do promjena i u fudbalskom kalendaru, jer svako od tri UEFA klupska takmičenja – Liga Evrope i Liga konferencija takođe usvajaju sistem jednoligaške faze. Giorgio Marchetti, zamjenik sekretara UEFA, rekao je da će format biti "najrevolucionarnija ili evolutivnija promjena u 30 godina".

O novom formatu se raspravlja od 2018. godine i dogovoreno je od strane UEFA nekoliko sedmica prije nego što je Superliga Evrope pokušala neuspješno lansiranje.

Format će ostati pod intenzivnim nadzorom dok vlasnici i navijači procjenjuju njegovu vrijednost, a projekat Super lige se i dalje nada da će se pokrenuti.

UEFA kaže da će svake godine dijeliti 1,2 milijarde eura solidarnosti iz svojih klupskih takmičenja timovima koji ne učestvuju i drugim takmičenjima širom Evrope. To također ukazuje na povećanje broja klubova koji se mogu takmičiti u Evropi, sa 96 na 108.

Prema jednom, malo vjerovatnom scenariju, čak 11 engleskih klubova moglo bi se kvalificirati u Evropu. Izgledi da Premijer liga dobije peto mjesto u Ligi prvaka slijedeće sezone bi se povećali ove sedmice ako West Ham nokautira Freiburg, podižući englesku ljestvicu u UEFA.