Izrael je zabranio palestinskim muškarcima s okupirane Zapadne obale ulazak u džamiju Al-Aksa na molitvu petkom tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana. Palestinskim muškarcima između 12 i 55 godina zabranjen je ulazak u džamiju.

Jedinica za koordinaciju vladinih aktivnosti na palestinskim teritorijama (COGAT), koja je povezana s izraelskom vojskom, saopćila je da su utvrđeni uslovi za Palestince za klanjanje u džamiji Al-Aqsa tokom Ramazana.

Palestinske žene koje žive na okupiranoj Zapadnoj obali, djeca mlađa od 12 godina i palestinski muškarci stariji od 55 godina mogu doći u okupirani istočni Jerusalim bez dozvole da se mole u džamiji Al-Aqsa petkom. Palestinskim muškarcima između 45 i 55 godina potrebna je posebna dozvola da dođu u džamiju na molitvu.

U međuvremenu, neodređenom broju žena starijih od 50 godina i muškaraca starijih od 55 godina koji žive u Pojasu Gaze bit će dozvoljeno da posjete Jerusalim između nedjelje i četvrtka.

Osim toga, Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali bit će dozvoljeno da posjećuju članove porodice koji žive u Izraelu tokom ramazana, izvijestio je u ponedjeljak američki Al-Monitor.

Onima koji žive u inostranstvu bit će dozvoljeno da posjećuju porodicu na Zapadnoj obali, ali će se pri tome provoditi izraelska sigurnosna provjera.

Palestincima koji žive na okupiranoj Zapadnoj obali potrebna je posebna dozvola da posjećuju sveta mjesta kao što je džamija Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu iza zida koji je izgradio Izrael i da posjećuju rodbinu unutar Izraela. Za izlazak s okupirane Zapadne obale Palestinci moraju koristiti jedan od 23 kontrolna punkta duž zida.

Zvaničnici Izraela i Palestine sastali su se u nedjelju u Egiptu na razgovorima usmjerenim na smirivanje rastućeg nasilja koje je izazvalo strah od dalje eskalacije tokom ramazana.

Od početka godine, 88 Palestinaca, uključujući starije osobe, žene i djecu, ubijeno je u napadima izraelskih vojnika i jevrejskih doseljenika.

Pored toga, 15 osobai, uključujući jednog državljanina Ukrajine, izgubilo je život u napadima na Izraelce od početka godine.

(Izvor: Daily Sabah)