Službeno je. Neymar Jr. bit će novi igrač saudijskog Al-Hilala s kojim je sklopio dogovor na dvije sezone u kojima bi ukupno zaradio gotovo 160 miliona eura. Osim toga, Brazilac će imati privatni avion, dodatnih 80.000 eura za svaku pobjedu i druge skandalozne bonuse (uključujući 500.000 eura svaki put kada na društvenim mrežama imenuje Saudijsku Arabiju).

Fudbal u Saudijskoj Arabiji već ima Cristiana Ronalda u Al Nassru, Karima Benzemu u Al Ittihadu. Al Hilal, koji je već pokušao potpisati Messija, potpisao je Neymara Jr, a Al Ahli je potpisao Kessieja, Mahreza i Firmina. Šta je zajedničko za ova četiri kluba? Isti vlasnik: Fonda za javna ulaganja.

Fudbal je postao prioritet prema inicijativi koju podupire saudijski prijestolonasljednik Mohamed Bin Salman. Za razliku od Premier lige i drugih evropskih takmičenja, saudijske ekipe nisu vezane UEFA-inim ograničenjima potrošnje, tako da nema ograničenja u plaćama koje fond može ponuditi za dovođenje vrhunskih igrača na Bliski istok. Osim Al Nassra, fond je postao vlasnik 75% Al Ittihada, Al Ahlija i Al Hilala, prvaka Azijske lige prvaka 2019. i 2021. Privatizacija četiri kluba "generirat će razne komercijalne mogućnosti, uključujući ulaganja, savezništva i sponzorstva u nizu sportova”, uvjeravali su iz fonda.

Ova operacija u biti nacionalizira najvišu ligu nacionalnog fudbala, ostavljajući je kao državni projekt, dio Vizije 2030, ambicioznog reformskog plana koji promovira prijestolonasljednik, a koji uključuje međunarodno uljepšavanje imidža kroz sport.

Mohammad bin Salmán bin Abdulaziz Al Saud, 38-godišnjak (rođen 31. augusta 1985.) i trenutno prijestolonasljednik Saudijske Arabije, vlasnik je ova četiri kluba preko spomenutog investicijskog fonda. Princ, nedavno imenovan premijerom svoje zemlje, također je vlasnik Newcastlea u engleskoj Premier ligi, a vodi i tamošnji Fond za javna ulaganja. Nadalje, član je kuće Saud, najmoćnije i najbogatije kraljevske porodice na svijetu.

Amnesty International (AI) zatražio je hitan sastanak s Premier Leagueom nakon prodaje Newcastle Uniteda osudivši činjenicu da je engleski klub kupio saudijski fond povezan s vladom zemlje, doveden u pitanje zbog zločina protiv ljudskih prava, poput komadanje novinara Jamala Khashoggija u saudijskoj ambasadi u Istanbulu.

Premijer liga je tada objasnila da je dobila "pravosudne garancije" da Saudijska Arabija neće kontrolirati klub, pa je dala zeleno svjetlo operaciji. Međutim, preduge su sjene iza novog vlasnika Newcastlea, Al-Nassra, Al Ittihada, Al Ahlija i Al Hilala.

Američki obavještajni izvještaji direktmo upućuju na to da je glavni mozak plana koji je okončao hladnokrvnim ubistvom novinara Jamala Khassoggija, prije nego što su ga rastrgali na komade tokom posjete konzulatu te zemlje u Istanbulu. Prema tim izvještajima, on je tvorac Odreda Tigrova, tima ubica koji djeluje kao odred smrti za napad na saudijske kritičare unutar i izvan Saudijske Arabije i koji su navodno odgovorni za ubistvo Khashoggija.

Otkako je postao de facto čelnik Saudijske Arabije 2015., hvale ga međunarodni mediji, s mnoštvom izvještaja i priloga koji se fokusiraju na njegove ekonomske i socijalne reforme. Promjena imidža ultrakonzervativnog kraljevstva od početka je bio cilj saudijskog princa, a 2021. je čak otišao na turneju po Sjedinjenim Državama ukrašenu i reklamiranu naslovnicama Time Magazina te intervjuima za CBS i Bloomberg. Ali samo tri godine kasnije, slučaj Khashoggi skrenuo je fokus na mračniju stranu. To uključuje zatvaranje kritičara i aktivista za ljudska prava, hiljade smrtnih slučajeva civila u Jemenu i brz porast broja pogubljenja otkako je došao na vlast.

Kada je kralj Salman došao na prijestolje u januaru 2015., imenovao je princa Mohammeda bin Salmana za ministra odbrane, što je bilo prilično iznenađenje s obzirom na tadašnju prinčevu dob. Samo mjesec dana kasnije pokrenuo je rat protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu, koji traje i danas. Organizacije za ljudska prava i dalje optužuju Salmana da je naredio neselektivno bombardiranje bolnica i škola, ubijajući civile, od kojih su mnogi djeca.

Godine 2017. Mohammed bin Salman postao je prijestolonasljednik. Sa svom moći u svojim rukama i s te platforme promovirao je populističke mjere kako bi privukao međunarodne simpatije i podršku mlađe populacije. Među njima je istaknuo ukidanje zabrane vožnje nametnute ženama u ultrakonzervativnom kraljevstvu. Fotografije žena za volanom munjevito su se proširile društvenim mrežama i izazvale simpatije u inozemstvu. Ipak, dok je jednom rukom širio slike žena koje gledaju fudbalske utakmice ili idu u kino prvi put nakon desetljeća, drugom je naređivao zatvaranje aktivistica koje se bore za prava žena.

Uz to, Mohammed je poticao međunarodna ulaganja, susreo se s osobama iz poslovnog svijeta u Sjedinjenim Državama i organizirao poslovnu konferenciju u Ritz Carltonu u Rijadu. Isti hotel će nekoliko sedmica kasnije postati luksuzni zatvor. Saudijska vlada uhapsila je 11 prinčeva i 38 političara, uključujući četiri ministra, u novembru 2017. u čistki za koju su vlasti kraljevstva rekle da je bila motivirana korupcijom. Nakon puštanja na slobodu, zatočenici su morali prenijeti svoju imovinu na državu. Ovom operacijom prijestolonasljednik je eliminirao svoje moguće protivnike i preuzeo komandu nad sigurnosnim aparatom.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije (36) i njegova porodica imaju bogatstvo od 320 milijardi eura, jedanaest puta više od šeika Mansoura. Vlasnik Cityja do sada se mogao pohvaliti da je najbogatiji vlasnik nekog kluba. 'MBS' ima beskrajnu listu nula na svom bankovnom računu i ne libi se potrošiti svoj novac. Godine 2015. kupio je i pretvorio Chateau Louis XIV, na periferiji Pariza, u najskuplju kuću (230 miliona) u historiji. Dvorac ima tri bazena, 30 soba, 'spa', kino, noćni klub, dva vinograda... i jedini privatni podzemni akvarij u Evropi.

To nikako nije jedini luksuz koji Mohammed bin Salman cijeni. Vlasnik je i četvrte najskuplje jahte na planeti. 'Serene', procijenjene na 485 miliona eura. Dugačka je 133 metra. Ima bazen, teatar, zid za penjanje, heliodrom pa čak i garažu u koju možete spremiti podmornicu.

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije također posjeduje najskuplju sliku, godine 2017. kupio je 'Salvatore Mundi' Leonarda da Vincija za 389 miliona eura i prebacio je na jahtu.