Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Paralementarne skupštine Bosne i Hercegovine, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dao je izjavu protiv Milorada Dodika, predsjednika entiteta RS.

- Ja sam bio neki dan u prostorijama SIPA-e da dam izjavu povodom moje dvije prijave iz drugog mjeseca, s obzirom na to da sam ga (Miloda Dodika) prijavio za krivična djela negiranja zločina na Markalama u Sarajevu, a drugi put za negiranje zločina i genocida u Srebrenici i ovo je prvi put da govorim javno - kazao je za BHRT Miletić.

To znači da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dalo naredbu ili pokrenulo istragu protiv predsjednika Republike Srpske u tom smislu, dodao je on.

- Ja ne smijem prejudicirati kako će sve to završiti, ali vidim s obzirom na činjenicu da se pozivaju i ostali građani, fizička i pravna lica, da se ozbiljno radi na dokumentovanju tih djela, znači da se radi ozbiljno. Ne mogu prejudicirati kako će se to završiti, ali činjenica je da Tužilaštvo nešto radi - tvrdi Miletić.

On je objasnio kako je u SIPA-i trebao potvrditi navode prijava protiv Dodika koje je podnio Tužilaštvu BiH.

- Znači da pojasnim, obilježja krivičnog djela sa mog aspekta i u jednom i drugom slučaju. S obzirom na to da su poznate činjenice njemu poznate. Da je veliki broj poginulih i da su najmanje tri osobe procesuirane u Haškom tribunalu za taj zločin. To se odnosi i na genocid u Srebrenici. Stvari su dovoljno jasne i čiste da imaju obilježja krivičnog djela - rekao je te dodao:

- U slučaju da Tužilaštvo BiH pokrene postupak protiv Milorada Dodika ja ću biti jedan od svjedoka.

On je također rekao kako smatra da bi OHR trebao sankcionirati Dodika.