Najrazorniji zemljotres se desio 27. oktobra 1969. godine. Počeo je neuobičajeno jakim "prethodnim udarom", u noći 26. oktobra u 2:55 sati. Podrhtavanje se nastavilo do 8:53 sati kada je vrijeme za Banju Luku stalo. Banjalučani će uvijek pamtiti šest stepeni Rihtera.

Zemljotres je 1969. devastirao grad. Oduzeo je 15 života, a hiljadu ljudi su bili teže i lakše ozlijeđeni. Materijalna šteta je bila ogromna. Potpuno je uništeno 86.000 stanova.

Velika oštećenja nanesena su školskim (266), kulturnim (146), zdravstvenim (133), društvenim i objektima javne uprave administracije (152).

Privreda je pretrpila značajne gubitke. Sva preduzeća su naredni period radila sa značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala sa proizvodnjom. Grad mladosti prvi put ostaje bez nje.

Autobusi odvoze iz Banje Luke osnovce i srednjoškolce koji školsku godinu završavaju u raznim krajevima bivše Jugoslavije.

Počinje ubrzana rekonstrukcija i sanacija devastiranih objekata, obnavlja se gradska infrastruktura i započinje brza urbanizacija. Banja Luka dobija svoj prepoznatljiv izgled.