Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio da je započela dugoočekivana kontraofanziva njegove zemlje na Rusiju.

“U toku su kontraofanzivne i odbrambene akcije”, izjavio je danas.

No, dodao je da neće detaljnije govoriti u kojoj fazi ili stanju je kontraofanziva.

Komentari dolaze nakon eskalacije borbi na jugu i istoku Ukrajine i špekulacija o napretku dugo očekivanog pritiska.

Izvještava se da su ukrajinske trupe napredovale na istoku kod Bakhmuta i na jugu u blizini Zaporožja, te da su izvele dalekometne udare na ruske ciljeve.

Ali procijeniti šta se stvarno događa na linijama fronta je teško, s obzirom na to da dvije zaraćene strane predstavljaju suprotne narative: Ukrajina tvrdi da ima napredak, a Rusija da se bori protiv napada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u video intervjuu objavljenom u petak da su ukrajinske snage svakako započele ofanzivu, ali da su pokušaji napredovanja propali uz velike gubitke.

Govoreći u Kijevu, nakon razgovora s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, Zelenski je riječi ruskog lidera opisao kao “zanimljive”.


Kanadski premijer Justin Trudeau stigoa je u nenajavljenu posjetu Kyevu

Sliježući ramenima, podižući obrve i pretvarajući se da ne zna ko je Putin, Zelenski je rekao da je važno da Rusija osjeća da im “nije preostalo dugo”.

Također je rekao da su ukrajinski vojni komandanti bili pozitivno raspoloženi, dodajući: “Reci to Putinu.”

Trudeau je najavio 500 miliona kanadskih dolara (680 miliona maraka) nove vojne pomoći Ukrajini tokom nenajavljene posjete.

U zajedničkom saopćenju objavljenom nakon razgovora navodi se da Kanada podržava da Ukrajina postane članica NATO-a “čim se da to steknu uslovi”, dodajući da će se o tom pitanju raspravljati na samitu NATO-a u Vilniusu, u Litvaniji, u julu ove godine.

Konferencija za novinare uslijedila je nakon noćnog ruskog napada u kojem su tri osobe poginule, a na desetine je povrijeđeno u gradu Odesi na jugu zemlje.

Krhotine koje su padale s oborenog ruskog drona izazvale su požar u stambenom bloku u crnomorskom lučkom gradu, saopćili su ukrajinski zvaničnici.

Odvojeni ruski napad tokom noći gađao je aerodrom u centralnom regionu Poltave.

Zračne snage Ukrajine saopćile su da je napad na Odesu, koji je trajao šest sati, uključivao osam raketa ispaljenih s kopna i 35 dronova, te da su jedinice protuzračne odbrane uspjele oboriti dvadeset dronova i dvije krstareće rakete.


Odesa nakon najnovijih granatiranja

“Kao rezultat zračne borbe, krhotine jednog od dronova pale su na stan u neboderu, uzrokujući požar”, rekla je Natalia Humeniuk, portparol južne vojne komande.

Službe hitne pomoći saopćile su da je 27 osoba, među kojima troje djece, ranjeno, te da je požar brzo ugašen. Dvanaest ljudi spašeno se iz zgrade.

Aerodrom u centralnom regionu Poltave također je bio pogođen ruskim napadom rano u subotu 10. juna, a lokalni guverner rekao da su u njemu sudjelovale balističke i krstareće rakete, kao i dronovi. On je rekao da je to izazvalo štetu na infrastrukturi i opremi aerodroma.

Jedan 29-godišnjak ubijen je u odvojenom napadu u severoistočnom regionu Harkova, saopćili su zvaničnici.

U međuvremenu, sukobi su eskalirali posljednjih dana u ključnoj južnoj regiji Zaporožja, kažu ruski zvaničnici, a ukrajinske snage navodno pokušavaju povratiti pristup Azovskom moru, što bi podijelilo ruske snage.

Nadu Ukrajine u napredak u regionu, međutim, mogle bi ometati velike poplave na jugu zemlje nakon što je brana Nova Khakovka uništena prošle nedjelje.

Poplave su zahvatile približno 596 kvadratnih kilometara s obje strane Dnjepra.

NATO i ukrajinska vojska optužili su Rusiju da je digla branu u zrak, dok je Rusija okrivila Ukrajinu.

(Izvor: BBC)