Najmanje 16 policajaca uhićeno je u utorak u BiH u sklopu istrage o korupciji u policijskim strukturama, kazali su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

U raciji provedenoj temeljem sudskih naloga privedeni su policajci koji su bili na službi u Kaknju.

Evledin Fišek, glasnogovornik kantonalnog MUP-a, kazao je kako je istragom obuhvaćeno ukupno 20 osoba, od kojih su 16 policajci. Tokom racije pretraženo je dvadesetak objekata koje su osumnjičeni koristili, uključujući policijsku stanicu u Kaknju.

Fišek je agenciji Fena kazo ako je jedan osumnjičeni u bijegu i za njim se traga.

Privedene se tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja te primanje mita, ali i povezanost odnosno učestvovanje u trgovini drogama.

Konkretno, policajci koji su na meti ove akcije sumnjiče se da su koristeći svoj položaj policajaca kriminogenim osobama dopuštali da se bave kriminalnim aktivnostima, te umjesto da ih spriječe u tome, pomagali im, a u zamjenu za korist koju su od njih dobijali.

Između ostalog, radi se i o nelegalnoj eksploataciji uglja na području Kaknja, javio je Faktor.

U akciju privođenja bili su uključeni i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a svi uhapšeni biće predani kantonalnom tužiteljstvu radi nastavka istrage.