Nakon masovnih londonskih protesta na kojima su demonstranti zahtijevali da se zaustavi bombardiranje Gaze, lokalne vlasti pokazuju uznemirenost i unaprijed upozoravaju da su spremne na „žestoku reakciju“.

Mark Rowley, šef policijskih snaga koje pokrivaju 32 londonska distrikta (osim uže gradske jezgre) rekao je da će njegove snage biti "apsolutno nemilosrdne" u rješavanju propalestinskih protesta, ali je dodao da može biti krivičnog gonjenja samo kada se prekrši zakon, piše Guardian.

Rowley je rekao i da će podržati reviziju pravne definicije ekstremizma i načina na koji se treba suzbijati nakon što su iz Vlade pozvali na "strožije suzbijanje ekstremizma". Govoreći za Sky News komesar je najavio da će će u narednim sedmicama biti "još mnogo" hapšenja.

„Mi ćemo snažno djelovati u skladu sa zakonom“, rekao je on. “Bit ćemo apsolutno nemilosrdni, i jesmo, i vidjet ćete još mnogo hapšenja tokom sljedeće sedmice.”

Ove izjave dolaze nakon protesta u Londonu tokom kojih su na hiljade demonstranata izašle na ulice kako bi pozvale na prekid izraelskog bombardiranja Gaze.

Policija je u subotu uhapsila dvije osobe nakon što se čak 100.000 okupilo na maršu koji je organizirala Palestinska kampanja solidarnosti, koja je koordinirala proteste kao odgovor na eskalaciju sukoba u Gazi.

Dvije su žene uhapšene zbog sumnje da su podsticale rasnu mržnju nakon incidenta na Trafalgar skveru. "Željeli bismo da se zahvalimo javnosti na njihovoj pomoći... i što su prijavili incident", objavili su na Tweeteru iz londonske policije.

Policija je pretrpjela kritike što nije izvršila hapšenja nakon što je na protestu, kako kažu „fundamentalista“ uzvikivana riječ "džihad". Saopćili su da upotrebom tog izraza nije prekršen zakon, ali se čini da su neki ministri kritični prema stavu policije.

Jučer je Rowley rekao da će podržati reviziju pravne definicije ekstremizma i načina na koji se on treba nadzirati. „Postoji mogućnost da budemo mnogo oštriji u tome kako se nosimo s ekstremizmom“, rekao je on. “Zakon nikada nije bio osmišljen da se bavi ekstremizmom – ima mnogo veze s terorizmom i zločinima iz mržnje, ali to nije zakon koji se bavi ekstremizmom i koji stvara društveni jaz.”

Ali Michelle Donelan, državna sekretarka za nauku, inovacije i tehnologiju, na pitanje da li Vlada preispituje zvaničnu definiciju ekstremizma, rekla je da su sadašnji zakoni "dovoljno čvrsti". “Vjerujemo da je sadašnji zakon primjeren svrsi”, rekla je ona. “Zakon o terorizmu i Zakon o javnom redu mogu se primijeniti u ovakvim okolnostima u kojima ljudi aktivno promoviraju terorističku organizaciju ili podstiču mržnju i promiču nasilje. I vidjeli smo hapšenja. Ministar unutrašnjih poslova je radio s policijom jer želimo da vidimo strožije mjere, da tako kažemo”, rekal je Donelan, dodavši da će mijenjati zakone ako se u budućnosti pokažu nedovoljnima.

Iz opozicije su pozvali na oprez kada je riječ o osudi Izraela za ratne zločine u Gazi. "Pozivali smo da se međunarodno pravo poštuje u svakom trenutku, imajući na umu da Hamas nije poštovao međunarodno pravo kada je pobio 1.400 ljudi", rekao je Sekretar za nauku u sjeni, laburista Peter Kyle. Naglasio je kako laburisti nisu razmišljali kako će osvojiti glasove niti koje će glasove izgubiti dok se pred njima odvija rat.

Bilo kako bilo, odnos prema napadima Izraela na Pojas Gaze sigurno će utjecati na podršku koju stranke u Britaniji dobijaju na izborima, budući da pored brojnih muslimanskih zajednica postoje i druge grupe koje zagovaraju zaštitu civila u Palestini, a posebno prekid bombardiranja i ubijanje nedužnog naroda.  

Osim u Londonu, protesti su organizirani u nekoliko gradova Velike Britanije i sasvim je jasno da među građanima raste nezadovoljstvo zbog toga što Velika Britanija ne osuđuje zločine u Gazi.

(Izvor: Guardian)