Više kamatne stope Federalnih rezervi dovele su do zastoja tržišta nekretnina ove godine, a to se negativno odražava na proizvodnju i prodaju građevinskog materijala, prodaju namještaja i građevinske firme.

U oktobru je prodaja postojećih kuća i stanova pala na najniži nivo u posljednjih 13 godina, a ekonomisti koje je anketirao The Wall Street Journal procjenjuju da će novi izvještaj Nacionalne asocijacije trgovaca nekretninama pokazati da je prodaja ponovo pala u novembru.

Kada ljudi kupuju i prodaju kuće, često troše na preuređenje, a zatim i na namještaj kada se usele. S obzirom na to da je prodaja postojećih domova u padu, potrošnja na namještaj i trgovine za popravke je ove godine pala u odnosu na 2022. godinu, prema podacima iz Ministarstva trgovine.

Mnogi Amerikanci ne žele da kupe nove objekte i odustanu od niskih hipotekarnih stopa koje su dobili i „zaključali“ prije nekoliko godina. Ali čak i oni koji ostaju na mjestu pokazuju "malo više opreza u pogledu većih zahvata u svojim postojećim domovima. Visoki troškovi zaduživanja tjeraju ljude da odlažu preuređenje", rekao je Richard McPhail, glavni finansijski direktor kompanije Home Depo, koja se bavi prodajom alata i materijala za gradnju.

Prodavnice opreme za dom već četvrti kvartal bilježe pad poslovanja. Manja potrošnja na stanovanje znači i manju potrebu za radnicima u industrijama koje su usko povezane s tržištem nekretnina, uključujući maloprodaje namještaja i elektronike, te prodavnice alata i materijala za renoviranje. Zaposlenost u ovim industrijama u osjetnom je padu.

Zaposlenost u sektoru nekretnina, poput brokera i upravitelja nekretninama, također je stagnirala ove godine. Mnogi agenti za nekretnine sada preispituju svoj posao nakon sudske presude koja bi mogla promijeniti način na koji su plaćeni za svoj rad. Smanjena je i potražnja za uslužnim poslovima vezanim za stanovanje, kao što je uređenje okoliša.

„Usluge vezane za stanovanje definitivno su u recesiji", rekao je Thomas Simons, viši američki ekonomista u Jefferiesu, jednoj od vodećih kompanija za investiranje i razvoj.

Potrošnja na izgradnju novih stambenih objekata i preuređenje postojećih domova porasla je nakon pandemije Covid-19, jer su se mnogi Amerikanci preselili ili pokušali poboljšati svoj životni prostor za vrijeme izolacije. Ta se aktivnost zaustavila nakon što je Savezni odbor za rezerve (FED) povećao troškove zaduživanja, odnosno kamate na kredite.

Izgradnja novih stanova u protekloj je godini bila promjenjiva. Broj stambenih građevinskih dozvola u januaru je smanjen je za skoro 30% u odnosu na godinu ranije, a onda je tokom 2023. godine došlo do blagog porasta. To bi mogao biti znak da je recesija u oblasti gradnje dotakla dno, ali će se jasnija slika vidjeti tek na proljeće.

(Izvor: WSJ)