Ali Abunimah, istaknuti novinar i aktivista, koji je rođen u Washingtonu, D.C., proveo je svoje rane godine u Ujedinjenom Kraljevstvu i Belgiji prije nego što se vratio u Sjedinjene Američke Države radi studija. Prema informacijama njegovog prijatelja Maxa Blumenthala, u članku za Mondoweiss, članovi porodice Abunimah tvrde da njihovi preci potječu iz Španije i da su se preselili u Palestinu nakon pada Granade 1492. godine. Abunimah je diplomirao na Univerzitetu Princeton i Univerzitetu u Chicagu.

Trenutno se suočava s pravnim prijetnjama njemačkih vlasti zbog svog nedavnog online govora u kojem je kritikovao njemačku politiku prema Palestini, iako nije bio u Njemačkoj.

Govor, održan putem Zooma tokom “Palestinske konferencije u egzilu” 25. i 26. jula 2024. godine, bio je posvećen historijskoj i trenutnoj ulozi Njemačke u onome što je govornik opisao kao Genocid protiv Palestinaca u Gazi. Ovaj govor bio je upućen kako globalnoj tako i njemačkoj publici, a organizatori konferencije su u Njemačkoj.

Otprilike dva sata prije planiranog izlaganja 26. jula, njemačke vlasti, tačnije Berlinski ured za imigraciju, putem advokata izdale su obavijest od 15 stranica (Betätigungsverbot) kojom je Abunimahu zabranjeno sudjelovanje na konferenciji, uključujući i online prisustvo. Obavijest je također uključivala moguće kazne, uključujući novčane kazne i zatvorsku kaznu do jedne godine.

Unatoč prijetnjama, Abunimah je održao svoj govor, navodeći svoje uvjerenje u građansku neposlušnost prema nepravdanim zakonima, crpeći inspiraciju iz "Pisma iz birminghamskog zatvora" Martina Luthera Kinga Jr.

U svom izlaganju, Abunimah je tvrdio da akcije Njemačke odražavaju zabrinjavajući obrazac represije koji je u skladu s njenim nacističkim naslijeđem.

 "Govorio sam iz Sjedinjenih Američkih Država; Njemački režim nema jurisdikciju nad mnom. Međutim, htjeli su mi dati do znanja da njemačke vlasti mogu pokrenuti krivični postupak protiv mene zbog navodnog kršenja naređenja. Neka bude tako",  izjavio je Abunimah.

Konferencija "Palestina u egzilu" organizirana je kao odgovor na prethodnu cenzuru i nasilne obračune njemačkih vlasti, uključujući raciju na palestinsku konferenciju u Berlinu u aprilu, tokom koje su istaknuti govornici bili zabranjeni i pritvoreni.

Abunimahov govor obuhvatio je navode o umiješanosti Njemačke u podršku vojnim akcijama Izraela protiv Palestinaca i istražio historijske veze Njemačke sa cionizmom i antisemitizmom.

Organizatori konferencije osudili su postupke njemačke vlade kao represivne i neskladne s demokratskim principima, sugerirajući da takve mjere podsjećaju na prošle opresivne režime, a ne na moderne demokratske vrijednosti.

Abunimahov govor, u kojem kritizira njemačkog kancelara Olafa Scholza i ministricu vanjskih poslova Annalenu Baerbock zbog opravdavanja izraelskih akcija u Gazi, također istražuje historijske veze Njemačke s cionizmom i njihov utjecaj na savremenu njemačku politiku. On tvrdi da podrška Njemačke Izraelu proturječi njenom navodnom opredjeljenju za ljudska prava i demokratiju.

U govoru je argumentirano i uz brojne historijske primjere prikazano da  Njemačka u stvari nikada nije prošla kroz pravi proces denacifikacije.

Govor je dostupan na ovom linku