Sulejman Memo Haljevac (SBB), vijećnik u Općinskom vijeću Centar i jedan od potpisnika inicijative za opoziv načelnika Srđana Mandića, potvrdio je za Faktor da neće prisustvovati današnjoj sjednici.

- Imate dobre informacije, poslovno sam odsutan - kazao je Haljevac.

Danas u 14 sati zakazana je vanredna sjednica Općinskog vijeća na kojoj će se razmatrati zahtijev Mandića za preispitivanje Odluke o opozovu. Inicijativu za smjenu načelnika Mandića pokrenulo je 16 vijećnika. Među potpisnicima incijative za opoziv Mandića bili su vijećnici NiP-a, samostalni vijećnici te dvojica iz SBB-a, Haljevac i Amer Kapo. Da bi tada inicijativa bila stavljena na dnevni red, jedan vijećnik SDA je podržao njeno uvrštavanje, kao i vijećnica Senada Bosno koja nije potpisala inicijativu, koja je bila članica NiP-a, ali je napustila tu stranku. SDA je tokom samog glasanja o opozivu Mandića bila suzdržana, tako da je u suštini za opoziv glasalo 17 vijećnika.

U međuvremenu, uslijedila su lobiranja i međusobno pridobijanje vijećnika na svoju stranu, pa su tako intenzivno "kupovali" i iz NiP-ovog tabora, kao i iz tabora koji podržava Mandića. Međutim, čak i prije inicijative za opoziv Mandića, prema nezvaničnim informacijama, jednom od vijećnika koji je podržao opoziv, u Gradskom vijeću Sarajeva je zaposlena snaha, preciznije supruga od brata. Predsjedavajući Gradskog vijeća je Jasmin Ademović (NiP), predvodnik inicijativa za Mandićev opoziv.

Kako Faktor saznaje, moguće je da Haljevac nije jedini vijećnik koji se neće pojaviti na današnjoj sjednici a da je prethodno podržao inicijativu za opoziv.

Činjenično i zvanično stanje je da od prvobitnih 16 potpisnika, današnjoj sjednici će prisustvovati njih 15. Nezvanično, od inicijative za opoziv mogao bi odustati i drugi vijećnik SBB-a Kapo. Koliko je situacija neizvijesna, govori i činjenica da su oba tabora, NiP-ov i Mandićev, pozivali i još uvijek neposredno pred sjednicu, pozivaju SDA i traže da im daju svoje glasove na današnjoj sjednici. SDA u Vijeću ima dva glasa, odnosno vijećnika. Pod žestokim pritiskom, kažu nam upućeni izvori iz Centra, su samostalni vijećnici Željko Majstorović i Maida Gabela. Oni nisu potpisnici inicijative za opoziv, što znači da su kod njih lobirali NiP-ovci da glasaju za opoziv.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, koji se protivi opozivu Mandića uprkos tome što to traži njegov lokalni stranački odbor u Centru te Aljoša Čampara, član te stranke i kantonalni zastupnik, navodno su sve vrijeme otkako je izglasan opoziv, pokušavali pridobiti bar jednog od vijećnika iz NiP-a da odustane od opoziva. Prema posljednjim nezvaničnim informacijama, koje treba uzeti s rezervom jer lobiranja još traju a oba tabora spinuju, upitne su ruke i dvije vijećnice NiP-a za Mandićev opoziv.

Suštinski, opoziv Mandića je porodična svađa unutar "Trojke" između NiP-a Centar te NS-a i SDP-a s druge strane, gdje se vodi bitka koja će strana zaposjesti resurse i budžet te općine u narednih godinu dana, do narednih Lokalnih izbora. U pozadini cijele priče su, tvrde upućeni, gradske građevinske parcele i regulacioni planovi na Marijin Dvoru.