Zajednički djelovati protiv antimuslimanskih raspoloženja koja su se alarmantno počela širiti svijetom, poručeno je na međunarodnoj konferenciji o "islamofobiji" održanoj u Kataru, javlja Anadolu.

Međunarodna konferencija o temi "Historija i globalne prakse islamofobije" održana je na Univerzitetu Georgetown u Kataru od 30. septembra do 1. oktobra. Konferenciji su prisustvovali akademski radnici, novinari, umjetnici i studenti univerziteta, a jedan od gostiju bio je i turski sociolog Yasin Aktay.

Fokusirajući se na različite globalne, historijske, vjerske i političke faktore koji su doveli do širenja fenomena antimuslimanskog raspoloženja svijetom, učesnici su istaknuli važnost istraživanja, dijaloga i saradnje kako bi se eliminirale prakse mržnje, predrasuda i diskriminacije.

Govoreći na zatvaranju konferencije rektor Univerziteta Georgetown Safvan al-Misri rekao je da Katar predvodi globalne inicijative za suprotstavljanje rasizmu u svim njegovim oblicima i manifestacijama.

Napominjući da se obrazovanje, podizanje svijesti, dijalog, razvoj politike i organiziranje sastanaka koji okupljaju stručnjake i kreatore politike mogu dati kao primjeri rada obavljenog na ovom polju, Misri je rekao: "Konferencija je održana kako bi skrenula pažnju na islamofobiju, suoči se s njenim destruktivnim učincima i podrže napori aktivista, prosvjetnih radnika i intelektualaca".

Govoreći na raspravi o intelektualnim korijenima problema, profesor retorike i antikolonijalne misli Univerziteta Leeds Selman Seyyid istaknuo je da se antimuslimanski osjećaji temelje na ideji da nije moguće "integrirati muslimane u društva".

"Iako je islamofobija oblik rasističkog upravljanja usmjerenog na islamsku vjeru, nije nužno da je osoba musliman da bi bila izložena islamofobiji, dovoljno je da je osoba bliska muslimanima ili da se na nju gleda kao na muslimana", pojasnio je Seyyid.

John Esposito, profesor religije, međunarodnih odnosa i islamskih studija na Univerzitetu Georgetown i osnivač Centra princa al-Walid bin Talal za inicijativu za muslimansko-kršćansko pomirenje, rekao je da "islamofobija nije fenomen koji će uskoro nestati, naprotiv, postaje sve gore."