Univerzitet u Cirihu, jedan od najprestižnijih univerziteta u Evropi, na kojem je doktorirao Albert Einstein, povukao se rang liste koja rangira univerzitete u svijetu, a koju objavljuje časopis Times Higher Education. Objavila je ovo uprava Univerziteta u Cirihu prošlog mjeseca, te su istaknuli da nisu predali dokumente za novo razvrstavanje. Ova rang lista stvara lažne poticaje, objavio je Univerzitet u Cirihu.

Prema švicarskom univerzitetu, rangiranje se često fokusira na mjerljive rezultate, stvarajući poticaj za povećanje broja publikacija umjesto da se daje prioritet kvalitetu sadržaja.

Univerzitet je dodao da rangiranja također sugeriraju da sveobuhvatno mjere različita dostignuća univerziteta u istraživanju i nastavi. Univerzitet u Cirihu stoga više neće davati podatke za rangiranje.

S njihove tačke gledišta, uključivanje u ove rang liste vrši pritisak na univerzitete da objavljuju beskorisna istraživanja. Otkrili su da se univerzitetsko osoblje pretvorilo u izdavačku mašinu koja radi nepotrebne sumnjive publikacije samo da bi stekli ime. Tako su odlučili izaći iz ove utrke koja univerzitet pretvara u profitnu instituciju čiji je cilj privlačenje klijenata.

U posljednjoj rang listi za 2024. objavljenu u septembru 2023. godine, Univerzitet u Cirihu je rangiran na 80. mjestu najboljih svjetskih univerziteta.

Univerzitet u Cirihu se na ovaj način pridružio rastućoj listi svjetskih teškaša u obrazovanju koji daju loše ocjene ocjenjivačima. Razmišljaju, kako piše Swissinfo, da li da nastavi sa drugim međunarodnim rang listama kao što su QS, Shanghai i US News and World Report.

Jedan problem sa kojim se univerziteti suočavaju, zajedno sa studentima i istraživačima koji biraju na koji univerzitet će ići, jeste da se svako rangiranje zasniva na različitim kriterijumima, u rasponu od istraživačkih dostignuća, broja akademskih radova, kvaliteta nastave i broja Nobelovih nagrada i drugih nagrada.

Ovo objašnjava zašto rangiranje pojedinačnih univerziteta može značajno varirati na različitim platformama koje vrše ocjenjivanje.

Platforma universityrankings.ch, koju vodi Državni sekretarijat za obrazovanje i istraživanje, upozorava da rangiranja koje vode medijske kompanije favorizuju gladijatorsku borbu i izbacivanje konkurencije.

„Oni favorizuju jasne rezultate u obliku ligaških tabela, gdje se pobjednici i gubitnici bore jedni s drugima u pomalo dramatičnoj 'igri za rangiranje', čak i po cijenu prevelikog pojednostavljivanja ili pseudopreciznosti. Velike promjene na rang-listi mogu čak i doprinijeti ovoj drami”, navodi se na web stranici.

Univerzitet u Cirihu daleko od toga da je jedini univerzitet koji je okrenuo leđa uspostavljenom sistemu rangiranja, koji je dobio na značaju od kada se Šangajski indeks prvi put pojavio 2003. godine.