Ousmane Sonko je bivši ministar svrgnutog gambijskog diktatora Yahya Jammeha. Njegovo dugoočekivano suđenje u Švicarskoj za zločine protiv čovječnosti počelo je 8. januara. Sonko (55) se pridružio gambijskoj vojsci 1988. godine, a 2003. postao je komandant Državne garde, položaj na kojem je, prema tvrdnjama švicarskog tužiteljstva, bio odgovoran za Jammehovu sigurnost. Godine 2005. imenovan je glavnim inspektorom gambijske policije, a između 2006. i 2016. ministrom unutrašnjih poslova.

U septembru 2016. – nekoliko mjeseci prije kraja Jammehove vlade – smijenjen je s mjesta ministra unutrašnjih poslova, te je iz Gambije otišao u Evropu u potrazi za azilom. Švicarsko tužiteljstvo — koje je Jammehovu 22-godišnju vladavinu opisalo kao “karakteriziranu sistematskom primjenom mučenja, silovanja, pogubljenja bez suđenja, proizvoljnih pritvaranja i prisilnih nestanaka” — optužilo je Sonka za podržavanje i učestvovanje u Jammehovoj “represivnoj politici”.

Prema švicarskom tužiteljstvu, Sonkova krivična odgovornost proizilazi iz njegove direktne umiješanosti u zločine i njegove uloge ministra unutrašnjih poslova, odgovornog za policiju i upravu zatvora. Optužuju Sonka da je “sudjelovao, naredio, omogućio ili propustio spriječiti ubistva, mučenja, silovanja i brojna nezakonita pritvaranja” između 2000. i 2016. godine. Jedanaest žrtava ili njihovih preživjelih pridružilo se parnici građanskog suda u Švicarskoj. Švicarski sud morat će odlučiti jesu li djela počinjena u okviru široko rasprostranjenog i sistematskog napada na civilno stanovništvo te ih stoga treba klasificirati kao zločine protiv čovječnosti. Sonko bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor.

Optuženi je negirao odgovornost, a njegov advokat zatražio je od suda da odbaci slučaj. Njegova će odbrana navodno tvrditi da mnogi od navodnih zločina protiv čovječnosti — uključujući optužbe za silovanje — nisu prihvatljivi jer su se dogodili prije 2011. godine, kada je primjenjivi zakon stupio na snagu u Švicarskoj. Sonko je 2016. pobjegao u Švedsku, gdje mu je odbijen zahtjev za azil. Budući da je zbog svoje profesionalne djelatnosti još uvijek imao vizu za Švicarsku, otputovao je u tu zemlju, gdje je također zatražio azil. U januaru 2017. godine, švicarska javna televizija SRF izvijestila je da Sonko boravi u centru za azilante u kantonu Bern.

Ženevska nevladina organizacija Trial International podnijela je prijavu, a Sonko je uhapšen. U pritvoru je već gotovo sedam godina. Osim što je Sonko pritvoren u Švicarskoj, slučaj nema nikakve veze s tom alpskom državom. Švicarska sudi u slučaju prema načelu univerzalne jurisdikcije, koja dopušta zemljama da krivično gone ljude na svojoj teritoriji, čak i ako su se događaji dogodili negdje drugdje.

Gambija nije zatražila njegovo izručenje. Švicarski istražni tim šest je puta posjetio tu afričku zemlju i obavio 40 razgovora s navodnim žrtvama i svjedocima. Kako je izvršni direktor Trial Internationala Philip Grant rekao novinskoj agenciji AFP, bivši ministar unutrašnjih poslova je "najviši rangirani bivši zvaničnik kojem se sudi u Evropi prema načelu univerzalne jurisdikcije". Nevladina organizacija opisala je slučaj kao "historijsku prekretnicu".

Gambija je pokrenula vlastiti proces tranzicijske pravde kako bi se pozabavila zločinjima počinjenim tokom Jammehove vlasti ali organizacije za ljudska prava smatraju da taj posao radi sporo. Druge zemlje također su otvorile slučajeve protiv bivših pripadnika Jammehovog režima. U novembru je njemački sud osudio Gambijca Baija Lowea za ubistvo i zločine protiv čovječnosti zbog njegove umiješanosti u ubistvo vladinih kritičara u Gambiji.

Ovo je drugi put da, pod univerzalnom jurisdikcijom, Švicarska sudi nekome za zločine protiv čovječnosti. U junu 2023. Švicarska je objavila osuđujuću presudu bivšem komandantu liberijske pobunjeničke milicije ULIMO (Ujedinjeni oslobodilački pokret Liberije za demokratiju), koji je živio u Švicarskoj, Alieu Kosiahu. Osuđen je za ubistva i pogubljenja civila tokom oružanog sukoba koji se odvijao u Liberiji između 1993. i 1995. godine.

Suđenje Sonku na Saveznom krivičnom sudu u Bellinzoni, u južnoj Švicarskoj, trajat će do 30. januara. Očekuje se da će presuda biti objavljena u martu.