Advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zatražio je od Suda Bosne i Hercegovine da se sudija ovog suda Jasmina Ćosić Dedović izuzme iz postupka, u slučaju da bude postupala u predmetu po optužnici protiv Dodika. Kao razlog naveo je sumnje u njenu nepristrasnost.

- Sudija Jasmina Ćosić Dedović svojevremeno je bila kandidat za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a Milorad Dodik, tada u svojstvu člana Presjedništva BiH, protivio se njenom imenovanju na navedenu pravosudnu funkciju u ime BiH - naveo je advokat Goran Bubić u izjavi za Srnu.

Dodik se u maju 2020. godine usprotivio imenovanju Jasmine Ćosić Dedović u Međunarodni sud pravde u Hagu jer je, kako je tada tvrdio, bila dio odbrane nekad optuženog za ratne zločine, komandanta srebreničkih jedinica Armije BiH Nasera Orića tokom procesa u Haškom tribunalu.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PSBiH Sanja Vulić izjavila je da je zahtjev za izuzeće sudije Јasmine Ćosić Dedović u postupku potvrđivanja ili odbacivanja optužnice Milorada Dodika potpuno razumljiv, te da njeno izuzeće "jedino realno, pravno ispravno i logično rješenje".

- Optužnica protiv predsjednika RS-a nema ni zakonsko, ni ustavno, a najmanje pravno uporište. Јasmina Ćosić Dedović, SDA sudija i salonska Srpkinja, vrlo vjerovatno čeka svojih pet minuta za osvetu zato što nije izabrana za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, a što je spriječio Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH - kazala je Vulić, prenosi RTRS.

Podsjećamo, protiv Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića podignuta je optužnica zbog potpisivanja ukaza o proglašenju Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS-a i Zakona o zabrani objavljivanja odluka visokog predstavnika u BiH u Službenom glasniku RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Tužilaštvo BiH je podiglo 12. augusta optužnicu, nakon čega je Milorad Dodik podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Nedima Ćosića.

U međuvremenu je Sud BiH poslao na doradu optužnicu Tužilaštva BiH, potvrđeno je za Faktor iz ove pravosudne institucije.

Optužnica je vraćena na uređenje i dopunu u petak, 18. augusta.