Društvo | 25.11.2021.

Primjer kako se država voli

Zastave, baloni i himna: U Srebrenici svečanim programom obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Program obilježavanja 25. novembra počeo je u 11 sati polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama Genocida u Memorijalnom centru Potočari, u kojem se okupilo stotinjak ljudi. Nakon toga uslijedio je defile ulicama Srebrenice. Povorka je krenula od Doma kulture, prošla kroz Ulicu 27. jula, zatim je zastala na Trgu Mihajla Bjelakovića, nastavila Ulicom Srebreničkog odreda te se vratila pred Dom kulture ispred kojeg je intonirana himna Bosne i Hercegovine. Također, nakon intoniranja himne nekoliko učenika obratilo se okupljenim građanima prigodnim riječima o važnosti 25. novembra 1943. godine i prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

MIRZA ABAZ

U Srebrenici, istovremeno mjestu tuge i nade u ljepšu budućnost, obilježen je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Također, u Srebrenici je, kao gradu simbolu, ove godine sedmični list Stav odlučio dodijeliti i tradicionalnu Nagradu „25. novembar“.

Dodijeljena je za životno djelo Ivanu Kordiću a književniku Dragoslavu Dedoviću za zbirku pjesama Zemlja pod abažurom nagrada za knjigu godine.

Nagradu “25. novembar” u kategoriji za mladog pisca dobio je Nermin Šehić.

Program obilježavanja 25. novembra počeo je u 11 sati polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama Genocida u Memorijalnom centru Potočari, u kojem se okupilo stotinjak ljudi.

Nakon toga uslijedio je defile djece ulicama Srebrenice. Povorka je krenula od Doma kulture, prošla kroz Ulicu 27. jula, zatim je zastala na Trgu Mihajla Bjelakovića, nastavila Ulicom Srebreničkog odreda te se vratila pred Dom kulture ispred kojeg je intonirana himna Bosne i Hercegovine. Također, nakon intoniranja himne nekoliko učenika obratilo se okupljenim građanima prigodnim riječima o važnosti 25. novembra 1943. godine i prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

Neposredno pred dodjelu Nagrade “25. novembar” pušteni su u zrak plavi i žuti baloni te državna zastava Bosne i Hercegovine. 

U Bosanskom kulturnom centru, gdje je upriličena dodjela priznanja za životno djelo, za knjigu godine ta za mlade pisce, prisutne su dočekali čelnici ove institucije, a zatim su uslijedila obraćanja predstavnika kompanije BH Telecom, Sadika Džidića, predsjednice Uprave BBI banke Emine Šišić, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, predsjednika žirija , Ene Begović-Sokolija i Almira Zalihića te dobitnika nagrada.

Visoki pokrovitelj Nagrade “25. novembar” u 2021. godini je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. e. Šefik Džaferović. Generalni sponzor dodjele Nagrade “25. novembar” je BH Telecom, ponosni partner već šestu godinu je BBI banka, a sponzor BH Pošta.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Muslimanski učenici postaju posljednja meta islamofobije koju sponzorira britanska država

Todorovo - selo na kraju Bosne od burne historije do demografske pustoši

Južna Afrika: 30 godina demokratije u postaparthejdskoj tranziciji

“Krila slobode” na Golom brdu svjedoče o uzvišenoj borbi Armije RBiH