Uposlenici Peto Travel Centra u Roanokeu u Louisiani svakodnevno viđaju razna vozila kako se zaustavljaju na njihovom parkingu, ali u utorak 11. aprila navečer dogodilo se nešto sasvim drukčije od uobičajenog. Ono što je završilo na njihovom parkingu u najmanju je ruku misterija.

Neko je ostavio ruski tenk T-90A, za koji tragači Obavještajne službe otvorenog koda (OSINT) kažu da ga je Ukrajina zarobila prošle jeseni. Tenk je ostavljen na prikolici nakon što se kamion koji ga je vukao pokvario i zaustavio na ovom kamionskom stajalištu.

“Ovdje sam sedam godina”, rekla je pomoćnica menadžera Valerie Mott za The War Zone u četvrtak ujutro. “Nikada prije nisam vidjela tenk na ovom mjestu.”

Ni Mott, ni menadžer Cody Sellers nisu znali ko je napustio tenk, odakle je došao ili kuda je krenuo.

“Mjenjač se pokvario na kamionu koji je vukao ovu veliku staru prikolicu”, rekao je Sellers.

Vozač se morao se vratiti u Houston po novi kamion i pitao je mogu li ga ostaviti ovdje dok se ne vrate, rekla je Mott i dodala da je ne brine sigurnost. “Imamo straže 24 sata dnevno”, objasnila je.

Slike tenka prvi put su se pojavile na Reddit kanalu “Tank Porn” u srijedu navečer. Objavio ih je korisnik po imenu Mutantlight koji je zatražio anonimnost kako bi podijelio slike.

“Ja sam samo momak s juga koji je slučajno zavolio tenkove igrajući se kompjuterske igrice War Thunder i koji je naišao na ovu ljepoticu”, rekao je.

Živi blizu mjesta gdje je tenk parkiran, vidio ga je dok je prolazio.

Tenk ima oštećene prednje i zadnje strane i očigledno mu nedostaje dosta od njegove opreme uključujući i mitraljeze.

Iako nije poznato zašto je tenk u Lousiani i kako je ondje dospio, član OSINT-a, koji prate vojnu opremu korištenu u ratu u Ukrajini, a koji koristi Twitter nalog Naalsio, rekao je za The War Zone da da je tenk “pripadao ruskoj 27. zasebnoj gardijskoj motoriziranoj brigadi, 1. gardijskoj tenkovskoj armiji... Napušten je u Kurilivki u Harkovskoj oblast (koordinate: 49.660195, 37.699288) približno 25. septembra 2022. godine.

Američka vojska može imati interes za tenk kao dio svojih programa eksploatacije stranog materijala (FME). FME omogućava obavještajnoj službi da dobije informacije o stranoj opremi putem praktične studije, uključujući stjecanje uvida u njene mogućnosti i ranjivosti putem obrnutog inženjeringa. Američke snage također mogu koristiti ova sredstva za obuku, jer su to stvarni sistemi koji predstavljaju prijetnje. Vojnici ih mogu koristiti da se upoznaju s opremom koju inače izbliza mogu vidjeti samo na bojnom polju.

Ukrajinci su zarobili mnoge sisteme naoružanja koji mogu pružiti vrlo korisne informacije za FME, uključujući razne napredne sisteme elektronskog ratovanja i komponente projektila. Ukrajina je dugo bila glavni izvor FME hardvera za američke obavještajne službe, mnogo prije nego što je izbio rat. Slanje zarobljenih sistema vrlo vjerojatno je dio dogovora između ukrajinskih i američkih obavještajnih izvora.

Što se tiče tenkova, Ukrajinci su zarobili najmanje 549 ruskih tenkova, iako je to samo djelić stvarnog broja jer OSINT izvještava samo o predmetima koji se mogu provjeriti pomoću fotografija.

S obzirom na to, tenk bi mogao biti namijenjen i za neku izložbu, ali ako ga nije uvezla vojska, prilično je zbunjujuće kako je tačno stigao od Ukrajine do parkinga u Sjedinjenim Američkim Državama.

Portparol u Fort Polku, domu Zajedničkog centra za obuku vojske, udaljenom stotinjak kilometara sjeverno od stajališta kamiona, rekao je kako nema informacija da je tenk krenuo prema njima.

“Kontaktirao sam svoje operativce”, rekao je Deven B. King za The War Zone. “Kažu da ne znaju ništa o ovom ruskom tenku, ali su rekli da će to ispitati i da će me obavijestiti.”

Dodao je da američka vojska možda nema nikakve veze s ovim tenkom.

“Moje je mišljenje da je ovaj tenk vjerovatno u vlasništvu privatnog građanina ili kompanije”, rekao je King. “Razgovarao sam sa osobljem u Petou, rekli su da ga je nekoliko ljudi ostavilo ondje u utorak s objašnjenjem da moraju ići u Houston po drugi kamion. Još se nisu vratili. Malo je vjerovatno da bi vojska nešto tako ostavila bez nadzora. Javit ću ako čujem još nešto.”

Glasnogovornik vojnog skladišta Red River u New Bostonu u Teksasu, udaljenom približno 400 kilometara sjeverno od stajališta kamiona, također je rekao da se ne čini da je tenk krenuo prema njima.

“Ovaj tenk više nego vjerovatno neće krenuti prema Red Riveru jer ovdje ne obnavljamo ništa te vrste“, rekao je glasnogovornik Red River Depota za The War Zone. “Mi smo postrojenje za preradu raznih vozila i sredstava Oružanih snaga. Sretno u potrazi.”

Pentagon je također rekao da nema informacije o ovom tenku.

The War Zone kontaktirao je i Biro za alkohol, duhan i vatreno oružje kako bi se saznalo ko je tenk unio u zemlju, kuda je krenuo i zašto, na šta još čeka odgovor.

(Izvor: The War Zone)