U pismu premijeru prošle sedmice, Bristow je rekao da bi "trajni prekid vatre" spasio živote i omogućio da pomoć stigne do onih kojima je najpotrebnija. Vlada podržava "humanitarne pauze", ali ne i potpuni prekid vatre. Premijer Rishi Sunak je rekao da bi "određene pauze" omogućile više pomoći u Gazu, ali je odbacio pozive da podrži primirje, naglašavajući da Izrael ima pravo braniti se.

Sličnog mišljenja je bivša američk generalna sekretarka i kandidatkinja za predsjednicu SAD-a Hillary Clinton koja je kazala da prekid vatre u Gazi sada nije moguć, jer oni koji pozivaju na prekid vatre "ne razumiju Hamas".

Podsjetimo, Izrael je ubio preko 8.000 palestinskih civila u Gazi, od kojih su skoro polovina djeca. U međuvremenu, mnoge izraelske tvrdnje da su izraelski civili ubijeni od strane snaga palestinskog otpora su se pokazale netačnim.

 

Govoreći o prekidu vatre izraelski premijer Benjamin Natenyahu je danas kazao da Izrael neće pristati na njega, kao što to ne bi učinile ni Sjedinjene Države nakon Pearl Harbora ili 11. septembra. "Izrael neće pristati na prekid neprijateljstava... pozivi na prekid vatre su pozivi Izraelu da se preda Hamasu, da se preda terorizmu, da se preda barbarstvu. To se neće dogoditi", kaže on.
"Biblija kaže da postoji vrijeme za mir i vrijeme za rat. Ovo je vrijeme za rat", rekao je Netanyahu, prenosi Sky News.

Iza kulisa Izrael radi na oslobađanju taoca, ali da ništa zauzvrat ne da. Tako je direktor Mosada David Barnea tokom vikenda posjetio Katar i sastao se sa visokim katarskim zvaničnicima kako bi razgovarali o njihovim naporima u pokušaju da osiguraju oslobađanje više od 235 izraelskih i stranih državljana koji su uzeti kao taoci i dovedeni u Gazu tokom Hamasove akcije 7. oktobra. Bidenova administracija također radi s Katarom na ovom pitanju jer su nekoliko talaca koje Hamas drži Amerikanci.

Izraelski ratni kabinet prošlog četvrtka odlučio je započeti svoju proširenu kopnenu operaciju u Gazi nakon što posredovanje Katara nije urodilo plodom, izjavila su dva izraelska zvaničnika.