Haris Zahiragić, zastupnik SDA u federalnom i kantonalnom parlamentu te potpredsjednik te stranke, reagirao je danas na, kako je kazao, sramotu koju je čelništvo sarajevskog Pravnog fakulteta priredilo Sarajlijama i svima koji tu instituciju smatraju svojom. Ovo je Zahiragićev stav:   

Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu dugo sam vremena doživljavao kao svoju drugu kuću. I danas je tako. Osim što je to moja alma mater, bio sam 4 godine aktivan u Udruženju studenta prava, obnašao sam dužnost Predsjednika Udruženja studenta prava, bio sam član Naučno-nastavnog vijeća i član raznih odbora...

Bile su to lijepe godine u kojima smo se borili za prava studenata i vladavinu prava na Pravnom fakultetu. Organizovali smo proteste, performanse, ali i implementirali razne projekte...

Znali smo, pored svih svojih studentskih obaveza, zanoćiti u "Palati pravde", radeći na nečemu za što smo tada naivno smatrali da će promijeniti naše društvo, državu, nerijetko i svijet.

Voljeli smo tu Ustanovu, čistili smo je, čupali korov u atrijumu, popravljali klupe, stolice i inventar, od svojih para kupovali sapune za toalet i krečili prostorije, sadili drveće u baštici ispred...

Najvažnijim od svega, čini mi se, smatrali smo razvijanje te važne patriotske i nacionalne svijesti među studentima.

Uspijevali smo u značajnoj mjeri proširiti taj "virus patriotizma" među našim studentima, iako su oni koji projektuju našu zbilju za nas planirali mržnju prema Državi, depresiju i defetizam...

Kasnije smo, koristeći Pravni fakultet kao "bazu", preuzeli i Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS), gdje smo iz te iste zgrade, jer su nam tu bile kancelarije i sjedište Rektorata Univerziteta, nastavili sa svim svojim aktivnostima - smatram i danas sa puno uspjeha.

Na taj period svoga života sam i do danas najponosniji!

Godinama nisam aktivan ni na Pravnom fakultetu ni na Univerzitetu, ali pratim sve što Pravni fakultet i Univerzitet u Sarajevu generalno rade, to jeste ne rade. I tužan sam zbog toga!

U vremenu nametanja amandmana na Ustav, suprotnom presudama ESLJP i generalno demokratskim standardima, Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu nije imao nikakav stav.

Prešutjeli su i suspenziju našeg Ustava na 24h.

Prešućuju sve važne i aktuelne teme, a bave se samo trivijalnostima.

Ne učestvuju u odbrani naše države od kontinuirane političke i pravne agresije i sa istoka i sa zapada - a to bi trebala biti dužnost naše akademske zajednice.

Bave se, čini mi se, samo nekim granama prava koje nemaju nikakav društveni značaj ili barem nemaju nikakvu aktuelnost...

Iako tužan zbog toga, šutio sam sve ovo vrijeme.

Valjda iz neke mazohistične ljubavi i poštovanju prema toj Ustanovi.

Posebna je tema degradacija Univerziteta u Sarajevu sa aspekta kvaliteta, međunarodne rangiranosti i relevantnosti.

Međutim, kada sam vidio da je Gucci imao promociju parfema u zgradi Rektorata i Pravnog fakulteta, pa da je čak tim povodom i mapirao zgradu "Palate pravde", šokirao sam se.

Posebno jer sam lično, povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovini, po prvi put 3D mapirao tu zgradu simbolima naše Države i naše državnosti.

Tu nije bio kraj mom šoku.

Slika srbijanske raperke MC Sajsi (progooglajte ko je ona i pročitajte njene tekstove), kako se ponosno valja po stubištu našeg fakulteta i pjeva, dokrajčila me je!

To se ne bi moglo desiti ni na Pravnom fakultetu u Kikindi ili u Čačku, a o Pravnom fakultetu ili Univerziteta u Beogradu, da i ne govorim!

Čekao sam par dana, bilo kakvo saopštenje, objašnjenje, izvinjenje sa Univerziteta u Sarajevu ili Pravnog fakulteta - jer sam zaista želio sam da ne napišem ovaj status.

Šutnja, koja ovo očito ne smatra nekim velikim problemom, glasna je.

Tada, još kao mlad i naivan dvadesetogodišnjak, javno sam istupao i govorio kako je Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, kao najstariji Pravni fakultet u BiH, kao javni Pravni fakultet našeg Glavnog gradu, prva i posljednja linija odbrane naše Države i naše državnosti.

Ta linija je, čini mi se, odavno pala, ali evo počeli su i podizati zastave u čast našeg poraza i našeg ponižanja!