Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona uspješno su realizovali nabavku četiri najsavremenija transportera za potrebe službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova. Prezentaciji nabavljene opreme u krugu kampusa Univerziteta u Tuzli prisustvovao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je izvršio postrojavanje Jedinice za podršku MUP-a TK-a i zaželio im uspjeh u budućem radu, javlja Anadolu.

“Prvo što mogu reći u ovom trenutku je da ovi transporteri nikad ne zatrebaju. Na žalost mjesto i vrijeme u kojem živimo opravdava svrhu nabavke ovakvih vozila i opremanje Jedinice za podršku u slučaju da, prije svega, treba asistencija građanima Tuzlanskog kantona, ali i šire”, rekao je Komšić.

Naveo je kako je opremanje policije prijeko potrebno, a nabavka transportera je u funkciju zaštite građana Tuzlanskog kantona jer, kako je naveo, trenutak je takav da je skoro cijeli svijet poludio.

“Rekao sam da bi najbolja situacija i najbolja investicija bila da ova vozila nikom ne zatrebaju, ali, ponavljam, moje životno i političko iskustvo mi govori – neka ih, neka ih zlu ne trebalo. Mi smo dugo živjeli kao pod nekom kupolom gdje će, ko biva, neko drugi voditi računa o našoj sigurnosti. Neće niko drugi voditi računa o našoj sigurnosti i sve ono što se danas događa u svijetu pokazuje upravo to. Ako ne preuzmete odgovornost na sebe u bilo kojem segmentu, jer se niko neće založiti i boriti za ovu zemlju ako sami nećemo. Situacija je takva da nam ova oprema treba”, naglasio je Komšić.

Na kraju je prokomentarisao i situaciju na Bliskom istoku i u Gazi.

“Nevjerovatna je podrška političkog establišmenta Zapada, mislim na Evropsku uniju i SAD, Izraelu u svemu što radi. Nekritičke podrške. Dakle, mi vidimo da stvari nisu takve kakve nam predstavlja zapadni politički establišment. Bojim se da sve ovo što se dešava, da će civili i u Izraelu i Palestini platiti najveću cijenu. Nekritička podrška Izraelu za ovo što radi u Gazi bojim se da će u konačnici napraviti toliku provaliju u globalnim odnosima zapada i islamskog svijeta. Zato je ova situacija jako opasna i nepredvidiva i ko zna gdje će to otići. Nadam se da će ljudi koji imaju silu i moć, da će prevladati hladna glava, prevladati empatija prema ljudima koji ginu. Za mene je i šok ta medijska podijeljenost i sve to govori da ide u pravcu da se sukob proširi i izađe van okvira Bliskog istoka”, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Vlada i Skupština TK-a su prva izvršna i zakonodavna vlast u Federaciji BiH koja je uspjela okončati kompleksan postupak nabavke specijalizovani oklopnih transportera.

“Opredjeljenje Vlade TK-a je da je ovo zaista potrebno, a to je rekao i predsjednik Komšić. Mi smo prvi kanton koji je kupio ovakva vozila i to simbolizuje opredjeljenje Vlade TK-a i Skupštine TK-a da ojačamo naše sigurnosne strukture. Vjerujem da ćemo u tom pravcu i nastaviti. Realizovali smo nabavku koja je složena, koja je međunarodnog karaktera i podcrtavam da će se ova vozila koristiti za zaštitu sigurnosti građana i njihove imovine”, rekao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Predstavljena su dva oklopna transportera i automobili koji su kupljeni za potrebe Uprave policije MUP-a TK-a. Dolazak još dva oklopna transportera očekuje se narednih dana.

“Nabavka četiri oklopna transportera je iznosila 4.4 miliona KM bez PDV-a, dakle negdje oko 5 miliona KM. Mi smo prvi krenuli u ovu procedure i okončali smo je. Vozila donose veću sigurnost policijskim službenicima jer do kalibra 7.62 mm posada i službenici su apsolutno sigurni. Gume koje se eventualno pogode sa osam metaka mogu ići još 100 kilometara. Vozila smo kupili svojim sredstvima, a sva prethodna bila su donacije i zbog toga smo ponosni”, rekao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.