"Ruski gubici su blizu 180.000 poginulih i ranjenih vojnika", izjavio je načelnik glavnog štaba norveških oružanih snaga Eirik Kristoffersen u razgovoru za mrežu TV2.

Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima.

Unatoč teškim gubitcima, "Rusija je kadra nastaviti (ovaj rat) još dugo", rekao je norveški general, uz napomenu da Moskva raspolaže mobilizacijskim i kapacitetima u proizvodnji oružja.

"Najviše zabrinjava hoće li Ukrajina moći zadržati ruske zračne snage izvan rata" pošto ih je sve do sada držala po strani "zahvaljujući svojoj protuzračnoj obrani". U ruskim napadima zadnjih mjeseci uglavnom su korištene rakete dugog dometa.

Norveški general je ujedno pozvao da se Ukrajini čim prije pošalju borbeni tenkovi, s čime je dosad najviše otezala Njemačka.

"Budu li tokom zime prešli u ofenzivu, trebaju im čim prije", rekao je Eirik Kristoffersen za TV2.

Unatoč žurnim pozivima Ukrajine i niza evropskih zemalja, Berlin je u petak odbio poslati Kijevu svoje tenkove Leopard. Takve tenkove imaju i neke druge evropske zemlje, pa tako i Poljska, ali za njihovu dopremu Ukrajini u načelu je potrebno njemačko odobrenje.

Njemačka "neće biti protiv" odluči li Poljska poslati Ukrajini tenkove Leopard koje Ukrajina uporno traži, ako Varšava zatraži odobrenje za to, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Njemačka vlada je pod sve većim pritiskom da pošalje Ukrajini teške tenkove Leopard koji bi mogli utjecati na odnos snaga na bojištu.

Poljska i Finska su predložile da pošalju Leoparde koje posjeduju, ali moraju dobiti službeno odobrenje Berlina za izvoz.

Olaf Scholz se dosad nije htio očitovati o tim indirektnim isporukama, kao ni o direktnoj isporuci Leoparda s njemačkih skladišta.

Ukrajina treba nekoliko stotina tenkova od svojih zapadnih saveznika za protuofenzivu protiv ruskih snaga kako bi vratila okupirani teritorij, rekao je u ponedjeljak Andrij Jermak, predstojnik ureda predsjednika Volodimira Zelenskija.

"Trebamo tenkove - ne 10-20, već nekoliko stotina", napisao je Jermak na aplikaciji Telegram. "Naš su cilj granice iz 1991. i kažnjavanje neprijatelja koji će platiti za svoje zločine."

Kijev se zalaže za isporuku tenkova, posebno Leopard 2 njemačke proizvodnje koji koriste mnoge članice NATO-a i za koji je potrebno odobrenje Berlina da se ponovno izvoze u Ukrajinu.

Poljski premijer rekao je u ponedjeljak da će njegova vlada od Njemačke zatražiti dopuštenje da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu i da ih planira poslati bez obzira na to složi li se Berlin.

Prema registru oružja UN-a iz 2019., Poljska ima 247 tenkova Leopard 2.