Svjetska pažnja usmjerena je na Gazu, dok se u drugom dijelu Palestine teror nad civilima provodi gotovo u tišini.

Dok Izrael stanovnike Gaze svakodnevno ubija, bombardirajući civilne objekte, zgrade, bolnice, škole, ruši čitava naselja pod izgovorom da se bori protiv Hamasa, na Zapadnoj Obali, koja je mnogo veća od Pojasa Gaze i gdje nema Hamasa, jevrejski doseljenici sve više teroriziraju Palestince, s namjerom da ih zastraše i natjeraju da se isele iz svojih domova.

Okupirana Zapadna Obala decenijama je mjesto segregacije i ponižavanja palestinskog naroda, a samo u posljednjih mjesec dana na ovom je području ubijeno više od dvije stotine Palestinaca, a oko 1.700 ih je uhapšeno. Za ubistva su najčešće direktno odgovorni desničarski doseljenici, koji su od početka ohrabreni antipalestinskom kampanjom izraelske vlade.

Plašeći se da bi moglo doći do eskalacije sukoba koji se neće moći kontrolirati i praktično otvaranja drugog fronta dok Izrael masakrira Gazu i njene stanovnike, administracija Joea Bidena pojačava pritisak na izraelske dužnosnike kako bi obuzdala rastuće nasilje jevrejskih doseljenika na okupiranoj Zapadnoj Obali.  

U jednome danu, u četvrtak, na Zapadnoj Obali ubijeno je osamnaest Palestinaca, od čega samo u Jeninu njih četrnaest.

Američki predsjednik Biden i njegovi najbliži saradnici sve oštrije kritiziraju nasilje jevrejskih doseljenika i u privatnim razgovorima, kako navodi Washington Post, tražeći od izraelskih dužnosnika, uključujući i premijera Natenyahua, da zaustave nasilje na Zapadnoj Obali. Državni sekretar Antony Blinken prošle je sedmice izjavio da je dobio "jasno obećanje" od izraelskih dužnosnika da će se suočiti s nasiljem koje provode jevrejski doseljenici.

U razgovoru s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom ove sedmice „američka potpredsjednica Kamala Harris istakla je potrebu da se poveća stabilnost i sigurnost na Zapadnoj Obali te da se ekstremistički doseljenici moraju smatrati odgovornim za nasilje koje čine", stajalo je u saopćenju Bijele kuće. Također je saopćeno da je o tom pitanju s Netanyahuom ove sedmice razgovarao i Biden.

Američki zvaničnici nastoje smiriti bijes u arapskom svijetu jer znaju da bi eskalacija u širem regionu naštetila Izraelu i ugrozila njihove planove koje žele provesti u cijeloj Palestini. Osim straha od eskalacije, američki dužnosnici tvrde da žele da Izrael ostane usredotočen na svoju vojnu operaciju u Gazi i na održavanje sigurnosti na svojoj sjevernoj granici s Libanonom, a to zahtijeva stabilnost na Zapadnoj obali kako Izrael ne bi bio ometan sukobom na tom području.

Neki stručnjaci kažu da upozorenja SAD-a imaju ograničene izglede da promijene situaciju na terenu jer je Netanyahuova koalicija djelimično sastavljena od ljudi iz pokreta doseljenika. Itamar Ben Gvir, koji obnaša dužnost ministra nacionalne sigurnosti Izraela, dolazi iz pokreta naseljenika na Zapadnoj Obali i vodi ultranacionalističku stranku koja zagovara antiarapske politike. Bezalel Smotrich, koji obnaša dužnost ministra financija, također je doseljenik na Zapadnoj Obali. Imenovanja Ben Gvira i Smotricha ohrabrila su militantne naseljenike i prije trenutnog rata u Gazi.

Doseljenici židovskog porijekla u posljednjim su sedmicama, tvrde stručnjaci, napadali i ubijali Palestince bez ikakvog povoda, pokušavajući ih istjerati iz njihovih zajednica putem taktika poput paljenja imovine, razaranja zemlje i uništavanja maslinovih stabala, koja su primarni izvor prihoda za mnoge Palestince.