Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon današnjih sukoba na sjeveru Kosova u kojem su, prema dostupnim podacima, ubijen jedan policijac Albanac i tri Srbina, članovi oružane grupe koja su se skrivala u manastiru Banjska.  

Vučić je rekao je da današnji dan jedan od najtežih za Srbiju od 2004. godine, ali i da ne opravdava ubistvo albanskog policajca, dodavši da osuđuje taj čin.

“Noćas oko 2:46 sati, grupa Srba sa Kosova postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj. Zatim, dolazi kosovska policija koja pokušava da ukloni te barikade, tu dolazi do sukoba sa Srbima koji su barikade postavili i u tom sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice. U 8:57, administrativni prijelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni. Pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10:15, albanske vlasti saopćavaju da su četiri općine na sjeveru zona antiterorističke operacije”, rekao je Vučić.

Istakao jeda je jedini krivac za sve ono što se danas dešava na Kosovu tamošnji premijer Albin Kurti.

“Kurti je jedini čovjek koji želi rat. Jedinu želju koju on ima jeste da nas uvuče u sukob s NATO-om”, poručio je Vučić.

Dodao je još kako “Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo”.

“Razgovarati možemo, ali na priznanje zaboravite”, stav je Vučića.