Nakon što je Skupština Kosova usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici uoči 11. jula, pred obilježavanje 26. godišnjice najvećeg zločina protiv čovječnosti koji je počinjen u ovom gradiću u Istočnoj Bosni, oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s manje-više očekivanom porukom.

On je izjavio kako je današnja odluka Skupštine Kosova očekivana te je najavio da će se u nekim parlamentima u regionu "nastaviti političko iživljavanje nad Srbima".

"Kao što sam najavio kada je bilo usvajanje takve rezolucije u crnogorskom parlamentu, krenula je poplava takvih rezolucija u većini parlamenata u okruženju, da se svi jasno izjasne da su Srbi počinili genocid i da pokažu svoje opredjeljenje, tobože, za dobrosusjedske odnose, a ustvari da Srbiji zadaju udarac", riječi su Aleksandra Vučića.

Njega je, kako kaže, samo iznenadilo to što je Crna Gora prije Kosova usvojila Rezoluciju. Vučić je rekao i to da postoje i oni u Srbiji koji bi htjeli da je Beograd pretekao Podgoricu, ali da "srećom nisu još na vlasti".

"Usvajanje ovakvih rezolucija će se nastaviti, vjerujem da možemo da ih izbjegnemo u nekim regionalnim parlamentima i to zbog dobrih prijateljskih odnosa, a u nekima nećemo moći. Oni će nastaviti političko iživljavanje nad Srbima", ponovio je predsjednik Srbije čime još jednom ogoljava svoje pravo lice.