Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Kosovo od 1. augusta uvodi zabranu ulaska na svoju teritoriju osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila nezavisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu "vrlo komplicirana i složena" i da Srbija nikada nije bila "u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas", a naveo je i to da "Srbi zuluma više trpjeti neće".

Pozvao je Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se "urazume" kako bi se izbjegli mogući sukobi.

"Mogu danas da zamolim Albance da se urazume i Srbe da ne nasijedaju i ne učine ništa što dovodi do sukoba. Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje priznaju nezavisno Kosovo da malo vode računa o međunarodnom pravu i ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. To je moja molba, moja velika molba, ali odmah da kažem, predaje neće biti i pobijedit će Srbija, drznu li se da krenu u progon, maltretiranje i ubijanje Srba", rekao je Vučić, kojeg su prenijeli srbijanski mediji.

"Moj savjet je samo da svi budu mirni. Šta god da pokušaju uraditi (kosovske vlasti), sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu", izjavio je Vučić.

Nazivajući Kosovo "lažnom državom", a kosovskog premijera Albina Kurtija "miljenikom Kvinte", Vučić je ocijenio kako se čini da "neko namjerno želi isprovocirati dodatne napetosti i probleme".

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u nedjelju, premijer Kosova Albin Kurti je rekao da ne postoji mogućnost destabilizacije situacije na Kosovu zbog početka primjene odluke o reciprocitetu sa Srbijom u vezi s dokumentima, koje će kosovska strana početi da primjenjuje od sutra.

"Na političkoj sceni ima mnogo političara i zvaničnika koji su lideri straha i zastrašivanja. Mir, demokratija, pravna država nemaju alternativu, pa želim, vjerujem i radim na tome da sutra sve prođe bez problema", rekao je on na konferenciji za medije poslije sjednice, javlja Beta.

Poručio je da će građanima Srbije koji ulaze na Kosovo biti dodata posebna deklaracija koja, dok borave na Kosovu, mijenja lične dokumente.

Procjenjuje se da na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, ima desetak hiljada automobila s registarskim tablicama izdanim u Srbiji poput PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugih, prenosi Hina.

Napetosti su počele u septembru 2021. godine kada je Priština uvela reciprocitet registarskih tablica, zahtijevajući od vozača automobila sa srpskim registracijama da prekrivaju državne simbole dok se voze po Kosovu.

Srbija i Kosovo postigli su 2013. godine pod pokroviteljstvom EU-a tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje.