Indijska vlada je u pripravnosti nakon što su na jugu zemlje registrirana dva smrtna slučaja od virusa Nipah. Vlasti su pozvale na uzbunu ove srijede nakon što su potvrdili ponovnu pojavu smrtonosnog Nipah virusa (NiV), koji je 75 puta smrtonosniji od Covid-19. Nova epidemija rezultirala je s najmanje dva smrtna slučaja, a vlasti već poduzimaju mjere za sprječavanje širenja. Zatvorene su neke škole u najmanje sedam sela u okrugu Kozhikode u južnoj državi Kerala.

Država je izdala i niz preporuka za sprječavanje zaraze, kao i plan prevencije u slučaju pojave simptoma ovog virusa koji je do sada uzrokovao smrt najmanje dvije osobe, rekao je novinarima državni ministar zdravstva.

Indija je prvu epidemiju ovog virusa detektirala u junu 2018. godine, kada je zabilježeno 17 smrtnih slučajeva upravo u pogođenim okruzima Kozhikode i Mallapuram, također u državi Kerala.

Virus Nipah uzrokuje zaraznu bolest koja se prvi put pojavila kod domaćih svinja u Maleziji i Singapuru 1998. i 1999. godine. Postoje dokazi o zarazi kod nekoliko životinjskih vrsta, uključujući pse, mačke, koze, konje i ovce.

Uzročnik Nipah virusnog encefalitisa je RNA virus iz porodice Paramyxoviridae, rod Henipavirus. Infekcija virusom Nipah, također poznata kao encefalitis virusom Nipah, prvi je put izolirana i opisana 1999. godine. Ime Nipah potječe od sela u Maleziji gdje je virus prvi put izoliran od pacijenta koji je podlegao bolesti.

Prvi znaci infekcije pojavljuju se nakon tri do 14 dana. Bolest uzrokovana virusom Nipah pokazuje početne simptome kao što su visoka temperatura, glavobolja, respiratorne komplikacije i bolovi u mišićima. To može uzrokovati pospanost, dezorijentaciju i mentalnu zbunjenost. U uznapredovalom stadiju bolest može dovesti do encefalitisa, kome i moguće smrti.

Jedan od načina prijenosa virusa je putem tjelesnih tekućina zaražene osobe poput sline i krvi. Neke životinje, poput šišmiša i svinja, također se mogu zaraziti virusom i prenijeti ga kontaktom s hranom. Ne postoji preventivna vakcina, pa se liječnici mogu baviti samo simptomatskim liječenjem. Nedostatak učinkovitog liječenja uzrokuje stopu smrtnosti od Nipah virusne bolesti čak do 70%.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) uvrstila je Nipah na popis prioritetnih bolesti koje treba istražiti zbog njezinog epidemijskog potencijala, zajedno s Ebolom ili Zikom.