Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen izjavila je nakon sastanka s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani da Kosovo treba da prihvati nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba da prihvati “de facto” priznanje Kosova.

Von der Leyen je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Osmani kazala da je izrazila saučešće zbog ubijenog kosovskog policajca u Banjskoj, 24. septembra, te je naglasila da su takvi napadi potpuno neprihatljivi i da počinioci moraju biti izvedeni pred pravdu.

Predsjednica Evropske komisije je poručila da je Kosovo postiglo stabilan napredak, posebno na osnaženju demokratije putem reformi, ali da ima još mnogo posla. Istakla je da je integracije u Evropsku uniju potrebna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije, te da Kosovo treba da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.

“Sve te stvari, koraci napred i uspjesi mogu se desiti samo ako Kosovo i Srbija normaliziraju svoje odnose. Postoje određene oblasti u kojima treba da se angažiraju obje strane, da sarađuju i pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za prihvatanje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok Srbija treba da prihvati 'de fakto' priznanje Kosova”, naglasila je Von der Leyen.

Govoreći o planu Evropske komisije kazala je da se ekonomije zemalja Zapadnog Balkana moraju približiti evropskoj ekonomiji, podsjetivši da već postoji plan vrijedan 30 milijardi eura za investiranje na Zapadnom Balkanu, kao što je izgradnja infrastrukture. Istakla je da EU želi da pomogne da se udvostruče prihodi ekonomija zemalja Zapadnog Balkana u narednoj deceniji. Ursula Von der Leyen je iznijela podatak da je kosovska ekonomija 27 posto srednje vrednosti EU ekonomije i da ima puno posla da se uradi.

Predsjednica Osmani je kazala da je važno da se na decembarskom sastanku Vijeća EU unaprijedi status Kosova u zemlju kandidata.

“Kosovo je sada spremno za sljedeći korak za koji svakodnevno radi, punu integraciju u euroatlantske institucije. Za budućnost u EU i NATO-u to nije samo cilj, to je osnovni motiv koji formira moćno djelovanje naših institucija”, naglasila je Osmani.

Ona je potencirala važnost da EU ukloni kaznene mjere protiv Kosova, zato što su kosovske institucije preduzele korake ka održavanju novih izbora na sjeveru Kosova. Osmani je istakla da je Kosovo opredijeljeno da poštuje svoj Ustav, koji pruža prava manjinskim zajednicama veća nego u drugim zemljama Evrope.

Kosovska predsjednica je govorila i o sveobuhvatnom planu koji je danas predstavila predsjednica Evropske komisije, a koji je zasnovan na četiri stuba i označava važan korak ka integraciji u zajedničko evropsko tržište. Rekla je da ovaj plan, između ostalog, predviđa podršku EU kroz povećanu finansijsku pomoć reformama koje se moraju preduzeti u procesu integracija.

Predsjednica Evropske komisije boravi u četvorodnevnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini.