Lideri Trojke su danas održali konferenciju za medije u Sarajevu, a predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković između ostalog je govorio o sumnjama na kriminal koji su otkrili u Autocestama FBiH nakon što je došlo do promjene rukovodstva ove javne kompanije.

Elmedin Konaković je optužio bivšeg direktora Autocesta FBiH Elmedina Volodera da je novcem koji je navodno ukrao u tom preduzeću pokušavao kupiti bošnjačke delegate u federalnom Domu naroda kako bi onemogućili Trojku da formiraju Vladu FBiH, piše Politički.

O svemu se sada oglasio i Voloder.

“Već je ranije Konaković davao slične izjave u vezi kupovine glasova, pa se ispostavilo da je sve bila laž. Sada se izjave odnose na navodni kriminal u AC FBiH dok sam ja bio direktor (period 2021-2023.) iako je ugovor potpisan 2019. Kao do sada kada Konaković iznosi lažne optužbe na moj račun, u potpunosti odbacujem svaku njegovu riječ koju je izgovorio”, naveo je.

Potom je dodao:

“Pitam se i pitam ga, pitam čitatelje kako vjerovati nekome ko je ministar vanjskih poslova, a profesor je tjelasnog odgoja ,te kako ima hrabrosti i pravo da govori o inženjerskoj struci koja predstavlja vrlo složene i stručne vještine, znanje i operacije, oblast gradjevine, geodezije, geologije, geomehanike, te vrlo dobro poznavanje važećih propisa, standarda, zakona i FIDIC ugovora koji se primjenjuju u izdradnji koridora Vc.”

Između ostalog, naveo je kako iz sadašnje uprave nije niko pozvan na održanu konferenciju.

“Drugo sto je indikativno da na ovu pres konferenciju nije niko pozvan iz sadašnje uprave AC FBiH ili FMPiK, koji su odgovorni i ovlašteni da daju zvanične informacije o svemu što je govorio Konaković. Ugovor za dionicu Vranduk-Ponirak je potpisan 2019. godine i isti je trebao biti okončan do 2021. godine. Zbog niza propusta ranije napravljenih u postupku odabira izvodjača radova, izrade projekata i implementacije taj ugovor nije još okončan.

Izvršni direktor za pravne poslove u AC FBiH je postavljen kao kadar NIP-a koji sada ima pristup svim informacijama u vezi poslovanja Autocesta. Navedena osoba je radila kao inkasant na naplati cestarine, završila u medjuvremenu zvanje ekonomist na privatnom, večernjem fakultetu i sada je v.d. ID za pravne i kadrovske poslove. Takva osoba sa nikakvim znanjem iz oblasti gradjenja je dala dio dokumentacije Konakoviću koji ne razumije i ne zna šta je gledao, te je kao rezultat takvog neznanja vrlo ružno, bahato , primitivno i neprimjereno iznio niz netačnih informacija na račun mene i ranije uprave”, naveo je.

Voloder u saopćenju kaže kako je ovo navodno sve rezultat mrženje Konakovića.

“Po meni je sve ovo rezultat njegove mržnje koju ispoljava, a posebno prema ljudima iz SDA, te kao rezultat njegovog neznanja o poslovima koje treba obavljati kao ministar. Ovo predstavlja pokušaj ubiranja jeftinih političkih poena. Ali, kako naš narod kaže u laži su krateke noge, tako da će se kao rezultat svih ovih izmišljenih i lažnih opotužbi sve vratiti njemu kao čovjeku direktno. Protiv njega je već podnesena prijava Sudu za ranije istupe, pa će i ovaj put biti isti slučaj. Važno za sve što je Konaković naveo jeste da umjesto njega postoje ovlašteni organi koji već duže vrijeme ispituju sve ugovore u AC FBiH i koji su mjerodavni da donose obavezujuće odluke, a ne da to rade političari koji nisu kompetentni, pogotovo o stručnim stvarima i poslovima kao sto je izgradnja infrastrukturnih objekata”, kazao je.

Na samom kraju saopćenja navodi:

“Sa moje strane postoji sumnja da vladajuća trojka pokušava “oprati obraz” zbog predaje najvećeg državnog preduzeća u ruke HDZ-u. Interes Hrvatske nije izgradnja koridora VC dinamikom koja se postigla u prethodnom periodu, iako on predstavlja razvojni projekat i od vitalnog značaja za privredu i gradjane FBiH. Siguran sam da postoje opstrukcije i da ce doći do značajnog usporenja izgradnje koridora Vc, jer se ne želi riješiti dug prema AC FBiH od strane Uprave za indirektno oporezivanje koji sada premašuje iznos od preko 200.000,00 KM od 2017. godine (HDZ i SNSD), a direktno utiče na poslovanje Autocesta FBiH. Za sve navedeno je odgovorna vladajuća trojka u FBiH kada je u pitanju koridor Vc o kome je danas govorio Konaković tako da nikakve laži i izmišljene priče neće moći opravdati njihove postupke”.