Aktivni američki vojnik zapalio se ispred izraelske ambasade u Washingtonu i u kritičnom je stanju, prema policiji i hitnim službama.

Na snimci koja je objavljena na društvenim mrežama vidi se vojnik u vojnoj uniformi kako se prska zapaljivom tekućinom i obuzima ga vatra dok uzvikuje "Oslobodite Palestinu" ispred diplomatskog predstavništva, u središnjoj četvrti glavnog grada SAD-a.

"Ja sam aktivni pripadnik zračnih snaga i neću nastaviti biti suučesnik u genocidu", ukazuje muškarac na videu u kojem također ističe da želi pribjeći vrsti "ekstremnog protesta" protiv sukoba u Gazi.

Policija je odmah reagirala na događaj koji se dogodio u nedjelju poslijepodne. Zračne snage su potvrdile da je pripadnik te grane oružanih snaga sudjelovao u incidentu, ali bez dodatnih detalja.

Vatrogasna brigada i hitne službe navele su da je muškarac hitno prebačen u bolnicu s "kritičnim" ozljedama, dok je jedinica za eksplozive raspoređena da pregleda sumnjivi automobil, koji u konačnici nije predstavljao prijetnju.

Protesti protiv izraelskog odgovora na napad Hamasa proširili su se diljem Sjedinjenih Država uz zajednički zahtjev za "prekidom vatre" pred brojnim civilnim žrtvama izraelskih vojnih operacija u ovoj gusto naseljenoj enklavi.