Najveće jevrejske novine u Njemačkoj, Jüdische Allgemeine, objavile su u četvrtak članak, u kojem otvoreno podržavaju genocid u Gazi.

U tekstu pod naslovom “Civili u Gazi nisu nevini”, “slobodni novinar” Tobias Huch je rekao da “Ako postoji takva stvar kao što je kolektivna odgovornost za zločine, onda se to odnosi na narod Gaze. To je gorka istina.”


Ignorirajući činjenicu da je izraelska vojska bila odgovorna za većinu smrtnih slučajeva na muzičkom festivalu Nova i ubila mnoge Izraelce u kibucu tokom palestinske operacije otpora Al-Aksa oluja prije tri mjeseca, Huch je masakr pripisao „civilima iz Gaze koji su radili u kibucima dugo vremena.”

„Zahvaljujući njima“, dodao je, „napadači su tačno znali kako da prevaziđu sigurnosne prepreke i šta su „najvrijednije“ mete. “Ljudi iz Gaze” su se pobrinuli da teroristi Hamasa znaju svoj put oko kibuca, kao i sami stanovnici.”

Hamas, koji je prvenstveno društveni pokret, sa političkim i vojnim krilom, demokratski je izabran još 2006. godine. Kao dio svog opravdanja za neselektivno gađanje civila u Gazi, pisac navodi: „Prema anketi, oko dvijetrećine stanovnika Gaze podržala je zločine od 7. oktobra. Ovo je zastrašujuće visok udio koji pokazuje ogromnu podršku koju Hamas ima među stanovništvom.”


Njemačka je bila značajna po tome što je dva puta bila suzdržana u glasanju u UN-u za prekid vatre u ratu u Gazi, koji je odnio živote preko 25.000 palestinskih civila. Kako navodi DW, ova odluka je bila zato što rezolucija Generalne skupštine "ni pominje niti osuđuje Hamasove terorističke napade".

Prošle sedmice, Namibija je osudila "šokantnu odluku" Berlina da podrži okupatorsku državu u predmetu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) koji je pokrenula Južna Afrika. Tada je predsjednik Namibije Hage Geingob rekao u izjavi da je “Njemačka odlučila braniti u ICJ-u genocidna i jeziva djela izraelske vlade protiv nedužnih civila u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama”.