Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj je jučer izglasan budžet za 2024. godinu na momente je imala i satirični karakter.

Osim što su zastupnici Prijedlog budžeta dobili praktično 24 sata prije sjednice pa nisu imali vremena ni iščitati ga, ipak je opozicija imala niz zamjerki. No budžet je na kraju izglasan te ga treba potvrditi i Dom naroda na današnjoj sjednici. Ovogodišnji budžet koji je predložila Federalna vlada iznosi 7.474.800.209 KM.

U više navrata po raznim tačkama opozicija je tražila pojedinačno izjašnjavanje zastupnika pa je tako Belmin Zukan, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH, koji se jučer našao u ulozi sekretara Doma, morao prozivati sve zastupnike da se izjasne kako glasaju. Kod jedne takve situacije, vlast je samu sebe počela nazivati nametnutom.

Zastupnik DF-a Mahir Mešalić u jednom je momentu tražio izjašnjavanje zastupnika po jednoj od tačaka na dnevnom redu. Kada je to zatražio, Mladen Bošković (HDZ), uz podsmijeh je kazao - nametnute Vlade. Vladu FBiH opozicija i dio bh. javnosti naziva nametnutom vlašću iz razloga što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt praktično suspendovao Ustav FBiH kako bi Vlada predvođena Nerminom Nikšićom mogla biti izglasana u Parlamentu.

Evo kako je to jučer izgledalo kada je vlast samu sebe nazvala nametnutom: