Nakon što je iznenadnim imenovanjem novog Upravnog odbora Vlada Federacije BiH prošle sedmice izvršila, kako je to naveo Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona, ˝pravno nasilje s ciljem otimanja Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u korist bliskih političkih struktura˝, danas je reagirala Skupština Tuzlanskog kantona.

Skupština je usvojila Odluku o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti na Statut Javna zdravstvena ustanova Univerzitetsko-klinička bolnica Tuzla te Odluku o davanju ovlaštenja Vladi Tuzlanskog kantona da privremeno imenuje Upravni odbor JZU UKC Tuzla.

˝Suštinski za pacijente se sada ništa ne mijenja. Sve usluge ostaju iste, uključujući operativne zahvate. Ono što je novo jeste to da imenovanje direktora UKC Tuzla i Upravni odbor imenuje Ministarstvo zdravstva TK i Vlada TK˝, izjavio je Šekib Umihanić, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Iz SDP-a kažu da je ova odluka ishitrena i protivna zakonu.

˝Zašto se ovo radi ja ne znam, pitao sam i ovdje na sjednici. Da li je u pitanju to da se prikriju neke stvari koje su se radile na UKC Tuzla, da li zbog nekih zapošljavanja, ja mislim da to trebaju objasnici zastupnici iz vladajuće koalcijice˝, smatra Dževad Hadžić (SDP).

Podsjećamo, Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine i Ustavom Tuzlanskog kantona propisano je da su Federacija BiH i Tuzlanski kanton nadležni za oblast zdravstva, a iz Vlade Tuzlanskog kantona tvrde da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prekršila svoja ustavna i zakonska ovlaštenja donoseći rješenje o razrješenju zakonito imenovanog UO JZU UKC Tuzla i imenovanjem privremenog UO JZU UKC Tuzla. Kao dodatni argument povredi procedure i urušavanju ustavnog i pravnog poretka Vlada Tuzlanskog kantona navela je činjenicu da je u Sudskom registru poslovnih subjekata kao osnivač JZU UKC Tuzla upisana Skupština Tuzlanskog kantona.

Vlada Tuzlanskog kantona je tokom nedavne sjednice naglasila da je Tuzlanski kanton kao jedan od suosnivača ispunjavao sve obaveze prema JZU UKC Tuzla, dok Federacija BiH nikada nije preuzela niti jednu obavezu, osim u smislu imenovanja Uprave.

Tuzlanski kanton finansira rad JZU UKC putem Zavoda zdravstvenog osiguranja TK sa oko 120 miliona KM na godišnjem nivou, uz obezbjeđenje značajnih finansijskih sredstava iz Budžeta Tuzlanskog kantona za nabavku potrebne medicinske opreme.

nezvanične konsultacije sa predstavnicima/organima Tuzlanskog kantona razriješila, na mandat imenovan, Upravni odbor JZU UKC Tuzla.