Ne zna se šta je, zapravo, gore. Informirati se iz Wikipedije, u kojoj i ima ponešto tačnih informacija, ili iz Avaza, u kojem ih nema. Otkako su ga borci Petog korpusa “nježno” podsjetili koliku količinu budalaština izvali svaki dan na mrežama nakon brzog pregleda Wikipedije i Avaza, shvatio je to valjda Elmedin Konaković pa je odlučio odmoriti od borbe s tastaturom i pisanjem Facebook statusa.

Ali tako je “prevažni” i “prepošteni” Konaković iskoristio priliku pa odlučio prešutjeti i saznanja portala Faktor, koji je ovih dana objavio kako su polukadrovi Konakovićeve stranke, sve s bradicama, torbicama i naočalama, imenovani na pozicije direktora sarajevskog “Vodovoda i kanalizacije”.

Prvo je Konakovićev NiP na mjesto direktora imenovao Rusmira Salića, a onda je na poziciju izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove imenovan Amar Nović. Osnovna plaća – 2.740,10 KM. I to nije sve jer je na poziciju izvršnog direktora za kanalizacioni sistem imenovan Adnan Šerak. Osnovna plaća – 2.641 KM. Sve je rađeno poslije smjene Aide Pendek, koja nije htjela nezakonito zapošljavati kadrove NiP-a u ovo preduzeće. Za razliku od Pendek, Salić s tim nema problema pa je zaposlen rođak NiP-ovog ministra, u čijem se resoru nalazi ViK.

Kako, zapravo, na terenu izgleda Konakovićev nipotizam, najbolje govori činjenica da, dok Konaković zapošljava svoje na izborima propale kandidate, građani koji prijave puknutu cijev čekaju po dva mjeseca da se neko iz ViK-a smiluje i dođe po njihovom pozivu. Majstora za popravke nema, nema stručnjaka, nema ni kopača ili vozača, ali ima mjesta za direktore.

Procedura u ViK-u ide otprilike ovako. Pozovete, nakon sedam dana dođe radnik, označi sprejem mjesto puknuća i ode. Nakon toga se danima niko ne pojavljuje, kada pozovete da pitate zašto, dobit ćete uvijek dva odgovora. Ili “Ih, pa to je puklo tek prije 15 dana” ili “Bogami nemamo radnika, to treba kopati, ko zna kad će se.”

Javašluk u ViK-u odličan je pokazatelj kako “prepošteni” Konaković zamišlja vlast. Postaviti svoje ljude na čelna mjesta javnih poduzeća i institucija, gospodariti finansijama i tenderima, projektima i nabavkama, a u isto vrijeme građane svaki dan ostaviti na nemilost beskrajnim redukcijama, puknutim cijevima koje niko ne popravlja, uništenim ulicama nakon intervencija, zamjenama cjevovoda koje traju mjesecima (slučaj Jukićeva). I za sve to na Facebooku optužiti SDA, “Bakira i Osmicu”.

Vlast koju čini “Trojka” u Sarajevu za dvije godine mandata nije završila niti jedan od gromoglasno najavljenih infrastrukturnih projekata. Nijednu transferzalu, nijednu longitudinalu, ni one ka Vogošći ni one ka južnom izlazu iz grada. Sarajevo je prometno paraliziran grad, tijesan i neprohodan, a haos je dodatno pojačan projektom obnove tramvajske pruge koji će trajati dvije (?!) godine, projektom na kojem niko ne radi jer na gradilištu nema radnika već danima mada resorni ministar tvrdi da sve ide po planu pa kao dokaz priloži fotografiju ofarbanog stuba.

Elmedin Konaković personifikacija je te vlasti. Konaković nam svima poručuje: Ne vjerujte svojim očima, ne vjerujte da su radovi na transferzalama i tunelima stali iako prolazite pored zatvorenih gradilišta. Vjerujte meni i mojim statusima. Jer da samo znate šta su radili ovi prije mene.