Salman Rushdie je "na putu oporavka", potvrdio je njegov agent u nedjelju, dva dana nakon što je slavni pisac pretrpio teške povrede ubodom nožem na predavanju u New Yorku, javlja Anadolu Agency (AA).

Saopćenje je objavljeno nakon vijesti da je pisac u subotu skinut s respiratora i da može govoriti.

Njegov agent Andrew Wylie i dalje upozorava da će oporavak biti dug proces.

Rushdie (75) je pretrpeo oštećenje jetre, ruke i oka, rekao je Wylie, navodeći da će vjerovatno izgubiti povrijeđeno oko.

Hadi Matar (24) izjasnio se u subotu da nije kriv za pokušaj ubistva.

Sud je odredio da ga se drži bez kaucije nakon što joj je okružni tužilac Jason Schmidt rekao da je Matar poduzeo korake da namjerno naudi Rushdiju, dobivši unaprijed propusnicu za događaj na kojem je autor govorio i stigao je dan ranije noseći lažnu ličnu kartu.

"Ovo je bio ciljani, ničim izazvan, unaprijed planirani napad na Rushdija", rekao je Schmidt.

Napad je dočekan sa šokom i bijesom u velikom dijelu svijeta, zajedno s odavanjem počasti i pohvalama nagrađivanom autoru koji se više od trideset godina suočava s prijetnjama smrću za Satanske stihove.

Predsjednik Joe Biden rekao je u subotu da su on i prva dama Jill Biden "šokirani i ožalošćeni" napadom.

Rushdie, rodom iz Indije, a koji je živio u Velikoj Britaniji i SAD-u, poznat je po svom satiričnom stilu proze, počevši od romana Ponoćna djeca iz 1981. godine.

Njegova knjiga Satanski stihovi zabranjena je u Iranu od 1988. godine, jer je mnogi muslimani smatraju bogohuljenjem. Godinu dana poslije, tadašnji iranski vrhovni vođa ajatolah Ruhollah Homeini izdao je fetvu pozivajući na Rushdiejevu smrt.

Iran je takođe ponudio više od tri miliona dolara nagrade za svakog ko ga ubije.

Istražitelji su radili na utvrđivanju da li je osumnjičeni, rođen deceniju nakon objavljivanja Satanskih stihova, djelovao sam.

Okružni tužilac Schmidt aludirao je na fetvu kao potencijalni motiv u zabrani jamčevine.

Matar je iz Fairviewa, New Jersey.

(Izvor: Anadolu Agency)