U Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu danas je klanjana dženaza za četiri bošnjačke žrtve zločina koji su u proljeće 1992. godine počinili pripadnici Vojske i MUP-a RS.

Vječni smiraj danas su pronašli: Mehmed (Meho) Imamović (1954-1992.), Salih (Osman) Mehić (1964-1993.), Salim (Osman) Kadrić (1969-1993.) i Salmir (Beriz) Hodžić (1983-1992.). Dženazu-namaz predvodio je reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. 

- Danas ispraćamo pred cijelim svijetom ostake tijela četvero nevino ubijenih ljudi. Do danas dželati brišu tragove zločina pred našim očima i očima onih koji nam govore Srebrenica je sramota svijeta na kraju 20. stoljeća. Kao da osim ovih riječi žrtva više ništa ne zaslužuje. To je ono što su joj oni mogli dati. Jučer ubijena žrtva po zločincima nije zaslužila da živi - rekao je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

U Bratuncu je ubijen svaki sedmi stanovnik. Ubijani su djeca, žene, nerođene bebe... A danas je svoj vječni smiraj pronašao Salmir Hodžić, koji je imao samo devet godina, a kojem su ubijeni otac, majka i brat. 

- Danas smo ovdje 30 godina nakon teškog zločina i genocidne namjere koja je jasno iskazana spram Bošnjaka ovdje u Bratuncu, da pokopamo četiri osobe, žrtve tog zločina srpskih vojnih i paravojnih jedinica u Bratuncu kako bosanskih Srba tako i onih preko Drine. Nažalost, 30 godina kasnije mi nemamo presuđenih nalogodavaca ovih zločina, nemamo presuđenih izvršilaca. Treba znati da je od 1992. do 1995. godine ubijeno 3.563 Bošnjaka od čega 210 djece i 236 žena - rekao je potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić. 

Porodice žrtava ogorčeni su na činjenicu da zločinci i njihovi nalogodavci slobodno žive i da ih svakodnevno sreću u Bratuncu i drugim dijelovima Podrinja.

Bratunčani tragaju za još oko 300 žrtava, a pozivaju sve one koji znaju o potencijalnim lokacijama masovnih stratišta da to prijave nadležnim institucijama.