Više od 1.400 muzičkih profesionalaca u Finskoj potpisalo je peticiju kojom traže da se Izraelu zabrani učestvovanje na Euroviziji zbog "ratnih zločina" u Gazi. A ako Izrael ne bude isključen iz takmičenja, oni žele da javni emiter obznani kako se Finske povlači iz takmičenja, navodi BBC.

Prošlog su mjeseca islandski muzičari postavili slične zahtjeve. Yle, javna televizija, kaže da slijedi stav Evropske radiodifuzne unije (EBU), organizatora takmičenja. Lukas Korpelainen, jedan od autora peticije, objasnio je za medij 'Hufvudstadsbladet' da nije prihvatljivo da Izrael "učestvuje na Eurosongu kako bi polirao svoj imidž". Među potpisnicima su finski umjetnici Olavi Uusivirta, Paleface i Axel Ehnström, koji su predstavljali zemlju na takmičenju 2011. godine.

Yle je također optužen za licemjerje, jer je zahtijevao isključenje Rusije iz takmičenja 2022. godine pa " očekujemo istu aktivnu odbranu Yleovih vrijednosti i sada." Predstavnik Ylea, Ville Vilén, kazao je da je napad Moskve "u suprotnosti sa svim vrijednostima koje zastupaju Yle i drugi evropski emiteri". Ubrzo nakon toga, EBU je Rusiji zabranio učestvovanje.

Vilén je ovom prilikom komentirao kako situacija u Izraelu i Gazi "nije baš ista". "Koliko god bio zastrašujući, to nije rat međudržavne agresije kao između Rusije i Ukrajine", rekao je prošlog mjeseca za finski tabloid 'Ilta-Sanomat'.