Više od stotinu mrtvih delfina pronađeno je u brazilskoj Amazoniji usred nezapamćene suše i rekordno visokih temperatura vode koje su na mjestima premašile 39 stepeni Celzijusa.

Svi mrtvi delfini pronađeni su u jezeru Tefé u proteklih sedam dana, navodi Institut Mamirauá, istraživačka ustanova koju finansira brazilsko Ministarstvo nauke.

Institut je rekao da je toliki broj smrtnih slučajeva neuobičajen i sugerira da su uzrok mogle biti rekordno visoke temperature jezera i historijska suša u Amazonu.

Ova vijest će vjerovatno doprinijeti zabrinutosti klimatskih naučnika zbog efekata koje ljudska aktivnost i ekstremne suše imaju na region.

˝Još je rano za utvrđivanje uzroka ovog ekstremnog događaja, ali prema mišljenju naših stručnjaka, on je svakako povezan sa periodom suše i visokim temperaturama u jezeru Tefé, u kojem neke tačke prelaze 39 stepeni Celzijusa (102 stepena Farenhajta)˝, navodi Institut, a prenosi CNN-ova podružnica CNN Brasil.

Rijeka Amazon, najveći plovni put na svijetu, trenutno je u sušnoj sezoni, a nekoliko primjeraka riječne faune također pati od rekordno visokih temperatura.

Istraživači i aktivisti pokušavaju spasiti preživjele delfine tako što ih prebacuju iz laguna i ribnjaka na periferiji u glavni dio rijeke gdje je voda hladnija, piše CNN Brazil, ali operacija nije jednostavna zbog udaljenosti tog područja.

˝Prebacivanje riječnih delfina u druge rijeke nije toliko sigurno jer je važno provjeriti jesu li prisutni toksini ili virusi prije puštanja životinja˝, rekao je André Coelho, istraživač na institutu Mamiraua, za CNN Brazil.

Suša u Amazoniji utiče i na ekonomiju.

Nivoi vode ispod prosjeka prijavljeni su u 59 općina u državi Amazonas, što ometa i transport i ribolovne aktivnosti na rijeci.

Vlasti očekuju još akutnije suše u narednih nekoliko sedmica, koje bi mogle dovesti do daljnje smrti delfina, izvijestio je CNN Brazil.