Vijetnam je zabranio prikazivanje nadolazećeg filma o lutki Barbie zbog scene koja prikazuje kartu na kojoj su predstavljeni osporavani kineski teritorijalni zahtjevi u Južnom kineskom moru. Inače, Vijetnam je u nizu zemalja koje osporavaju kinesko pravo na Južno kinesko more.

Film o slavnoj lutki, koji se već uveliko najavljuje na društvenim mrežama, u kina bi trebao biti pušten 21. jula. Nije jasno u kojoj sceni se prikazuje ono što je visoki vijetnamski dužnosnik nazvao “uvredljivom slikom” kineskih devet crtica. Inače, devet crtica koristi se na kineskim kartama u Južnom kineskom moru za prikaz njegovih teritorijalnih zahtjeva.

Peking već godinama gradi vojne baze na umjetnim otocima u tom području i također tamo često provodi pomorske patrole u pokušaju da potvrdi svoje teritorijalne zahtjeve.

Godine 2016. međunarodni sud u Haagu presudio je protiv kineskih zahtjeva u Južnom kineskom moru, ali Peking nije priznao presudu.

“Barbie”, filmskog studija Warner Bros, nije jedina produkcija koju je Vijetnam zabranio zbog prikazivanja sporne karte.

Godine 2019. DreamWorksov animirani film “Abominable” povučen je iz istog razloga. Tri godine kasnije, Sonyjev akcijski film “Uncharted” također je napao Odjel za kinematografiju, vladino tijelo zaduženo za licenciranje i cenzuru stranih filmova.

Prije dvije godine Netflix je uklonio australsku špijunsku dramu “Pine Gap” s vijetnamskog tržišta nakon žalbe vlasti.

Podsjetimo, Kina, Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Bruneji su konkurenti za ovladavanje vodama Južnog kineskog mora.