Politika | 10.08.2023.

završena drama

Vijeće ponovo izglasalo opoziv Mandića

Općinsko vijeće Centar nakon duge i burne rasprave na današnjoj sjednici ponovo je izglasalo opoziv načelnika Srđana Mandića sa 16 glasova za.

Faktot
Prvo se glasalo za odbacivanje zahtjeva Mandića. Za su glasali: Ademović Jasmin, Adilagić Ira, Podrug-Arapović Marijana, Bosno Senada, Ćosović Lajla, Đozo Sejad, Kapo Amer, Kapo Nermin, Katica Velija, Lazarević Biljana, Muharemović Mehmed, Mulić Đenan Muminović Đenan, Porić Hidajet, Miralem Šenderović, Jasmin Šljivo.

Protiv odbacivanja bili su: Arslanagić Sara, Ivišić Zovko, Challenger Denis, Fazlić Samir, Girt Alen, Majstorović Žejlko, Stevanović Dragan, Điđerija Melća, Koluder-Agić Aida, Zulfikarpašić Amra.

Potom je uslijedila petnaestominutna pauza na zahtjev Kape Amera (SBB). Potom su iz Naše stranke zatražili još 10 minuta pauze, a moglo se čuti kako neko dobacuje "kupuju ruke". Iz kasnijeg dobacivanja vijećnika dalo se naslutiti da je Ademović optužio Našu stranku da "kupuju" ruke.

 
Donijeta je potom Odluka o potvrđivanju Odluke o opozivu sa 16 glasova za.

Na početku rasprave samostalna vijećnica Bosno Senada postavila pitanje koje se odnosi na pravni osnov za upućivanje ovog prigovora načelnika. Kaže kako se ova rasprava vodi ne kao više nego izraz dobore volje i namjera da iskoriste sve demokratske alate "zbog kojih smo u proteklom preiodu bili izvrgavani govoru mržnje".

Mandić je ponovio još jednom zbog čega je zatražio razmatranje odluke o opozivu pozivajući se na Poslovnik i Statut navodeći da su određene tačke prekršene tokom sazivanje sjednice na kojoj je izglasana Odluka.

- Navedeno postupanje sadrži elemente zloupotrebe službenih ovlaštenja te sam u obavezi poduzeti mjere i radnje radi sprječavanje istih – kazao je Mandić.

Vijećnik NiP-a i pokretač inicijative Jasmin Ademović naveo je kako je zahtjev za preispitivanje u skladu sa zakonom.

Pojasnio je zašto su pokrenuli opoziv načelnika te naveo da su ključne stvari sadržane u Sarajevskom dogovoru od kojih su neke transparentnost, utrošak novca, lična primanja... Zatražio je od načelnika potpunu dokumentaciju niza projekata Općine.

Samostalna vijećnica Zulfikarpašić Amra upitala je predsjedavajućeg OV Sejada Đozu:

- Šta ste to vi uradili koliko sjedite ovdje i primate enormnu platu osim što sete se od prvog trenutka bavili time da skinete Srđana?

Uslijedila je replika Đoze.

- Ovaj predsjedavajući punih godinu ipo dana nema pravnika u službi vijeći, dvoje saradnika koje sam imao su 31. decembra 2021. pometenni iz te službe . Dan danas nemam pravnika koji pomaže s vima nama u radu. Ovaj čovjek je načelnika Mandića sto puta, pozivam Boga i načelnika kao svjedoka, molio da sarađuje - kazao je.

SDP-ov vijećnik Dragan Stevanović poručio je vijećnicima NiP-a kako bi bilo fer da obavijestite svoje partnere da izlazite iz koalicije i da formirate drugu.

- Ja ima prijatelje u SDA, NiP-u, SBiH-u, Našoj stranci i dobivam vaše prepiske. Stevanović nije dobio zastupnike, ne prima enormnu platu u skupštini grada, njegov sin nije zaposlen u općini- Džeka Muminoviću. Ali Vaša supruga jeste i predsjedavajući je oblijetao načelnika dok nije unaprijeđene i Vaš brat jeste. Neko je dobro aditovao gradskoj skupštini da bi Vaša snaha bila zaposlena. I od jedne vijećnice kćerka radi ovdje, što ja zdušno podržavam, pa i nečiji tata radi ovdje. Sramotne su to činjenice koje koristite u političkom obračunom u obračunu sa svojim političkim protivnicima. O racionalni ovog poteza neću da govorim, o dosljednosti. Prije mjesec dana prije bez skoro ijedne primjedbe ste glasali za izvještaj načelnika i organa uprave kazao je te dodao:

- Ako mislite da je SDP slaba partija jer je korektna onda se varate. SDP je politički zrela, a ne slaba. Sa nama kao koalicionim partnerima se ne možete ovako igrati. Hvala opoziciji na koreknosti.

Kolegama iz NiP-a i samostalnim vijećnicima je poručio kako ne mogu biti lažovi i smutljivci.

- Dobijam vaše prepiske Sramotne su ćinjenice koje koristite u političkom obračunu sa svojim protivnicima. Dalje djelujemo kao zaseban Klub isključivo na principima SDP-a i podržavat ćemo samo ono što mislimo da je u našem interesu - kazao je Stevanović.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Izetbegović: Ponovo branimo naš narod, rasturaju nam F BiH

Stotine fanatičnih Jevreja upalo u Al-Aksu

Knjiga Valentina Ćorića: Tvrdi da je zločine “oslobodio” stolnim vinom

Baćuške i četnici pred vratima: Rs postaje ruska Sparta