Društvo | 22.10.2023.

Glas za Palestinu iz Bosne i Hercegovine

Veliki skup podrške: Danas se Sarajevo solidariše sa Gazom i palestinskim narodom

Na platou preko puta Vijećnice u Sarajevu održan je skup podrške narodu Palestine na kom su se okupile hiljade građana. Okupljeni su kazali kako ih je situacija u Gazi i izraelski narativ jako podsjetio na period agresije na BiH, genocid u Srebrenici, opsadu Sarajeva i teroriziranje i granatiranje nedužnih civila među kojima su djeca, te izvrtanje činjenica u korist agresora. Sa današnjeg skupa poslali su poruku da je hitno potrebno uspostaviti mir odnosno prekinuti vatru sa izraelske strane te osigurati humanitarnu pomoć Palestincima koji su ostali bez vode, struje, hrane.

STAV/FAKTOR

"Stop, ratu", "Oslobodite Palestinu", samo su neke od poruka koje su građani poslali sa današnjeg skupu u Sarajevu.

Večeras će mnoga djeca u Palestini zaspati gladna. Neki se nikada neće probuditi jer će ih ubiti izraelska armija. Samo u Palestini majka nosi dijete dva puta, jednom kada se rodi, drugi kada ga ubiju. Ali neće ih samo ubiti granata već i šutnja cijeloga svijeta. Zato što su palestinska djeca samo broj iz statistike poginulih. Zašto svijet ne priča da je šutnjom ubio buduće inžinjere, doktore, pisce i naučnike? Zašto se izraelskom agresoru dopušta da ubija one koji bi sutra spasili ovaj svijet - kazala je djevojka po imenu Sara koja se obratila okupljenima na skupu.

Danas Sarajevo krvari, danas se Sarajevo solidariše sa Gazom, danas se Sarajevo solidariše sa palestinskim narodom. Recite mi ko može trpiti izlozaciju više od 17 godina? Sarajevo je ranije krvarilo, a ja sam svjedok toga, a sada ste vi tu da podržite stradanja palestinskog naroda, ne samo u Palestini, već širom svijeta. Djeca u Gazi na podlakticama pišu imena i prezimena kako bi ih prepoznali ako budu ubijeni usljed izraelskog granatiranja. Živjela Palestina - kazao je dr. Naser Nabil.

Okupljenima građanima obratila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je kazala da je Sarajevo uvijek bilo na pravoj strani historije.

- Sarajevo se uvijek borilo za nedužne i za pravdu. Mi najbolje znamo kako je to ne imati vode, hrane i kada djeca ginu. Sarajevo kao grad koji je bio grad pod najdužom opsadom u modernoj historiji. Sarajevo pusti suzu, Gaza jeca. Sarajevo ima pravo danas stajati uz Gazu. Sarajevo je za mir i za sve nedužne žrtve na ovom svijetu - kazala je Karić.

Mnogi su sa sobom ponijeli transparente na kojima piše "Jučer Srebrenica, danas Gaza", "Stop ubijanju", "Treba šutjeti dok djeca spavaju, a ne dok umiru", "Nije konflikt nego genocid"...

I uoči početka skupa podrške narodu Palestine, koji se održava od 11 sati na platu ispred gradske Vijećnice, staro jezgro Sarajeva bilo je preplavljeno palestinskim zastavama. Rasprodano je ukupno osamsto zastava, prodavanih po simboličnoj cijeni od 8 KM.

Gotovo je nemoguće više kupiti bilo kakvo palestinsko obilježje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Izraz je to solidarnost s palestinskim narodom kojeg izraelska vojska brutalno ubija već dvije sedmice.

Planirano je da skup pored Vijećnice traje od 11 do 13 sati.

Prema riječima Majeda Maaroufa, predsjednika Palestinske zajednice u BiH, poziv je poslan svima onima koju suosjećaju sa palestinskim narodom koji decenijama, a poslednjih sedmica posebno, proživljava najteže trenutke.

- Dobrodošli su svi koji podržavaju palestinski narod i pravdu u svijetu. Imamo informaciju da će na skup doći brojni stanovnici Sarajeva, ali i drugih gradova u BiH, poput Bugojna, Zenice... - istakao je Maarouf.

Mnogi su sa sobom ponijeli transparente na kojima piše “Jučer Srebrenica, danas Gaza”, “Stop ubijanju”, “Treba šutjeti dok djeca spavaju, a ne dok umiru”, “Nije konflikt nego genocid”...

Prema riječima Majeda Maaroufa, predsjednika Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini, poziv je poslan svima onima koju suosjećaju s palestinskim narodom koji decenijama, a posljednjih sedmica posebno, proživljava najteže trenutke.

“Dobrodošli su svi koji podržavaju palestinski narod i pravdu u svijetu. Imamo informaciju da će na skup doći brojni stanovnici Sarajeva, ali i drugih gradova u Bosni i Hercegovini, poput Bugojna, Zenice...”, istakao je Maarouf.

Kako je ranije najavljeno, skupu će se odazvati i “Manijaci”, najvatreniji navijači Željezničara, koji su na sinoćnjoj utakmici na Grbavici, na južnoj tribini stadiona, istaknuli parolu na kojoj je pisalo: “Tvoja djeca su naša djeca. Tvoja krv je naša krv. Tvoje rane su naše rane. Tvoj neprijatelj je naš neprijatelj.”

Ispred je bio ispisan slogan: “From the river to the sea, Palestina will be free”. (Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna).

“Hvala im što su digli palestinsku zastavu i izrazili solidarnost s palestinskim narodom. Mi nikada nećemo stati s podrškom palestinskom narodu na okupiranim teritorijama, ali ćemo to uvijek raditi na civiliziran način. To ćemo raditi sve dok Palestina i palestinski narod ne postignu svoju slobodu i dobiju svoju državu u skladu sa međunarodnim konvencijama i rezolucijama Ujedinjenih nacija”, kazao je Maarouf.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Diverzijom u Glavnoj pošti Sarajevo i BiH bili su odsječeni od svijeta

Drugi maj 1992. godine, bitka svih bitaka

SIDRANOVO PRVOMAJSKO SJEĆANJE: Proš’o Tito, ja ga ne vidio

Svako ima svog Titu: Znaju li daije za teobu?