U gradu Guildfordu održan je Marš mira i na taj način je u Velikoj Britaniji zvanično počela sedmica sjećanja na Genocid u Srebrenici. Kako navode iz Udruženja BH UK Network, Velika Britanija će stotinama događaja i ove godine obilježiti 28. godišnjicu Genocida u Srebrenici i to kroz temu:˝Zajedno smo jedno˝.

Marš mira je održan na ideju porodice Muje Delića i njegovih prijatelja iz Guildforda u znak sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici.

"Velik broj prisutnih je pozdravilo Muju Delića koji je govorio o njegovom preživljavanju gubitka svojih suboraca, porodice kao i svih koje je poznavao i način na koji su preživljavali najteža ranjavanja. Mujo se zahvalio prisutnim na učešću i svima koji su pomogli oko organizacije Marša Mira, posebno Zijadu Fajkoviću", navodi se u saopćenju organizacije.

O okviru Marša mira održan je čas historije na kome su govornici predstavili svoja iskustva tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tim povodom obratili su se Ferid Kevrić koji je govorio o iskustvu kao oficir JNA koji je bio u Bijeljini i kako je kao musliman doživio način uklanjanja iz službe, Remzudin Alilhodžić koji je kao šesnaestogodišnjak preživio vrijeme Genocida te Sabit Jakupović, porijeklom iz Kozarca koji je preživio dva logora, Manjaču i Omarsku.

Tim povodom obratio se i Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka i prvoborac Armije Republike Bosne i Hercegovine. Pašić je u ime BH UK Networka, zajednice bh. udruženja u Velikoj Britaniji, podržao Marš mira i rekao da će predliožiti da se isti uvrsti u plan rada Networka. Također je opisao poteškoće preživljavanja Sarajlija u toku Agresije.

Zahvaljujući organizaciji Remembering Srebrenica, Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina zemlja osim Bosne i Hercegovine koja obilježava godišnjicu Genocida u Srebrenici na nacionalnom nivou. Humanitarna organizacija koja je dobila međustranačku podršku u britanskom parlamentu, kao i podršku britanskog kralja Charlesa III, odgovorna je za organizaciju najvećeg broja komemorativnih aktivnosti u svijetu.

"To čini uz podršku bh. zajednice na Ostrvu kroz svojih osam engleskih regionalnih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj i 1.500 aktivista koji odaju počast žrtvama i preživjelima Genocida i uče ljude opasnostima mržnje i važnosti izgradnje kohezivnijih zajednica za sve", navode iz udruženja BH UK Network.