Jutros oko 10 sati nestalo je struje u velikom dijelu sarajeva, zatim je struja došla nakon nešto više od pola sata, ali je ubrzo ponovo nestala. Kako je rečeno, ekipe Elektroprijenosa BiH su na terenu i ulažu svaki napor da što prije normalizuju napajanje Sarajeva po 110 kV naponu, međutim poplave im prave problem prilikom sanacije kvara. To znači da su ponovni prekidi u isporuci električne energije mogući.

Sarajevo danas izgleda prilično haotično. Voda plavi dijelove grada, Miljacka samo što se nije izlila u centru, nije bilo struje, semafori nisu radili, u velikom broju prodavnica ništa se nije moglo kupiti, banke i bakomati nisu radili, saobraćajni kolaps, nije bilo interneta, mobilna mreža radila je otežano, neke su škole prešle na online nastavu. U pojedinim pekarama do podne je i hljeba nestalo. 

"Budući da su saobraćajne komunikacije otežane ili gotovo potpuno blokirane, upućujemo apel našim kupcima za strpljenje i pojačan oprez zbog opasnosti od novih padova nadzemne mreže. Sve raspoložive elektromonterske ekipe su na terenu i bez obzira na izuzetno teške uslove rade na otklanjanju prijavljenih kvarova", rečeno je iz Elektroprivrede.

Velike količine kiše koja pada od jučer uzrokovale su izlijevanje rijeka širom Bosne i Hercegovine i poplave koje ugrožavaju kuće i ostale objekte, te stanovništvo.

Policijski službenici Jedinice Žandarmerije Policijske uprave Istočno Sarajevo, u saradnji s pripadnicima kluba "Volf" za spašavanje na vodi i pod vodom, danas su evakuirali pet osoba iz dvije kuće koje su poplavile u naselju Batići u Kijevu, općina Trnovo.

Policija nastavlja pratiti situaciju Do sada je vanredno stanje, zbog nezapamćenih poplava koje su nastale usljed velikih padavina, proglašeno u općinama Trnovo, Istočna Ilidža i Pale, saopćeno je iz MUP-a RS. Rijeka Željeznica potkopala je u Vojkovićima objekt benzinske pumpe i motela "Sas", a poplavljeno je i nekoliko privatnih kuća.

Haris Hondo, sekretar Općinskog Štaba Civilne zaštite Konjic, nakon današnje sjednice kazao je da se Neretva izlila iz korita na više mjesta, što je dovelo do prekida u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Konjic-Glavatičevo na lokalitetu naselja Tuščica.

U Konjicu je zabilježen najveći nivo Neretve od početka mjerenja, a građanima se preporučuje prokuhavanje vode za piće.

“Sve raspoložive snage su na terenu, radi se na otklanjanju posljedica izlijevanja, kako bi se saobraćajnica što prije bila prohodna za saobraćaj”, rekao je.

Zbog velikih kišnih padavina situacija u Jablanici jučer je, kako je za Faktor kazao načelnik te općine Damir Šabanović, bila prilično dramatična, ali se od jutros postepeno smiruje.

Prema njegovim riječima, ne postoji mjesna zajednica u općini Jablanica u kojoj nije bilo problema. Ohrabrujuće je, dodao je, to što je kiša prestala padati i voda se dobrim dijelom povlači.

“Nasreću, nemamo povrijeđenih osoba niti ljudskih gubitaka, a materijalne štete će se tek sada zbrajati”, zaključio je Šabanović.

Zbog nevremena punionica kisika Messer u Rajlovcu kod Sarajeva potpuno je pod vodom, traži se zamjensko rješenje.