Evropski šampionat u rukometu počeo je sinoć utakmicama prvog kola u grupi A. Prvu utakmicu na prvenstvu reprezentacija Bosne i Hercegovine igra večeras protiv aktuelnog evropskog šampiona Švedske. Osim Švedske u grupi sa Bosnom i Hercegovinom su još Nizozemske (subota) i debitant Gruzije (ponedjeljak).

Kao što je poznato, našoj reprezentaciji je ovo treće uzastopno učešće na evropskoj smotri najboljih selekcija, a nakon Bilala Šumana i Ivice Obrvana bh. tim je na Euro odveo i Irfan Smajlagić. Rođeni Banjalučanin je prije godinu i po pristao da postane selektor BiH, a u bogatoj igračkoj karijeri bio je prvak i osvajač Kupa Jugoslavije sa Borcem, osvajač Kupa ex-Yu sa Medveščakom iz Zagreba, prvak Hrvatske (2) i osvajač Kupa Hrvatske sa Badelom iz Zagreba. U reprezentativnoj karijeri branio je boje Hrvatske, s kojom je osvojio zlato na Olimpijskim i Mediteranskim igrama. Na Svjetskom prvenstvu 1995. osvojio je srebro, a na Evropskom godinu ranije bronzu. Sa selekcijom Jugoslavije je 1986. osvojio bronzu. Trenersku karijeru počeo je u Čakovcu, a potom je bio asistent Lini Červaru u Hrvatskoj od 2003. do 2006. Vodio je dvije godine i U21 selekciju Hrvatske, a 2007. postao je selektor Egipta, gdje je ostao do 2009, kada je preuzeo sarajevsku Bosnu. Poslije Bosne vodio je riječki Zamet, pa rukometašice Lokomotive, a 2015. i 2016. bio je selektor Irana.

Što se tiče igrača, naš tim predvodi kapiten Mirsad Terzić, koji ima najviše nastupa (173) i najviše golova (473) u historiji. Uzdanica je i jedan od najboljih golmana svijeta Benjamin Burić, a tu su i njegov brat blizanac Senjamin, pivot, te sjajni desni bek Marko Panić. Naša selekcija je dosad učestvovala na dva Eura i oba puta je bila na 23. mjestu. Imamo i jedan nastup na Svjetskom prvenstvu, 2015. u Kataru, kada smo osvojili 20. mjesto u konkurenciji 32 ekipe. Odigrani Yellow Cup uoči Eura ne daje nadu da BiH može do iznenađenja, ali kao imperativ se nameće da upišemo prvu pobjedu na Evropskom prvenstvu.

Na ovom Euru BiH će predstavljati: Benjamin Burić (Flensburg), Admir Ahmetašević (Winterthur), Harun Hodžić (Chambery), Adi Mehmedćehajić (Gračanica), Marko Majstorović (Krka), Luka Perić (Celje), Vladan Đurđević (Borac), Mirsad Terzić (Wisla Plock), Igor Mandić (Selestat), Mirko Herceg (Csurgoi), Dino Hamidović (Gračanica), Marko Davidović (Tatran Prešov), Luka Knežević (Sloboda), Marko Panić (Montpellier), Nedim Hadžić (Borac), Senjamin Burić (Skjern), Adin Faljić (Zagreb), Amir Muhović (Borac).

Kao i na prošlom Euru u grupi sa nama je Švedska, koja je prije dvije godine osvojila titulu šampiona Evrope, petu u historiji, a prvu nakon 20 godina. Šveđani su, osim 2002. i 2022, bili prvaci Evrope 2000, 1998. i 1994. godine. Osim toga, imaju i srebro iz Hrvatske 2018. Šveđani su četiri puta bili i prvaci svijeta i to 1954, 1958, 1990. i 1999. Imaju sa SP-a i po četiri srebra i bronze. Na Olimpijskim igrama igrali su četiri finala i svaki put osvajali srebro. Od 2020. Šveđane s klupe predvodi Norvežanin Glenn Solberg, nekadašnji srednji bek Barcelone i Flensburga.

Šveđani imaju veliki broj odličnih igrača, a prva zvijezda svakako je Jim Gottfridsson, koji u ovoj generaciji ima najviše nastupa (144) i golova (465). Na golu je sjajni Andreas Palicka, a tu su i krilo Barcelone Hampus Wanne, pa pivot Vezprema Andreas Nillson i tako dalje. U kvalitet Šveđana ne treba sumnjati ni tren, jer je jasno da se radi o izuzetno kvalitetnoj selekciji kojoj borba za zlato neće biti strana.

Nizozemska je na Euru debitovala 2020, a tada je osvojila 17. mjesto, da bi dvije godine kasnije stigla do 10. pozicije. Nizozemci iza sebe imaju i jedan nastup na Svjetskom prvenstvu, a to je bilo prošle godine, kada su osvojili 14. mjesto. Selekciju s klupe predvodi legendarni švedski rukometaš Staffan Olsson, koji je kao igrač osvajao četiri evropska prvenstva, te dva svjetska. U trenerskoj karijeri, prije Nizozemske, vodio je Hammarby, a zajedno sa Olom Lindgrenom je bio selektor Švedske od 2008. do 2016, da bi potom od 2015. do 2018. radio kao pomoćnik u stručnom štabu PSG-a.

Nizozemci na ovaj Euro dolaze bez prve zvijezde Kaija Smitsa, koji ima problema sa srcem, ali se i dalje radi o vrlo jakoj i ozbiljnoj selekciji, čija većina igrača nastupa u Njemačkoj.

Selekcija Gruzije debituje na Euru, a nikada dosad nije igrala ni na jednom velikom takmičenju. Ekipu s klupe predvodi bivši reprezentativac Tite Kalandadze, koji je u karijeri nosio dres skopskog Vardara, Trsta iz Italije, turske Ankare, islandskog Stjarnana, te gruzijskih ekipa Martve Tbilisi, Shevardeni Tbilisi i GSAU Tbilisija. Što se tiče igrača, prva zvijezda tima je desni bek njemačkog Gummersbacha Giorgi Tskhovrebadze.

Utakmice koje se igraju u njemačkom Manheimu prenosi kanal Arena sport.

Izvor: Sport1.ba