Rijaset Islamske zajednice posredstvom Uprave za vjerske poslove zajedno sa Muftijstvom goraždanskim i Medžlisom islamske zajednice (MIZ) Ustikolina prigodnim programom danas obilježava 575 godišnjicu Turhan Emin – begove džamije u Ustikolini, najstarije džamije u Bosni i Hercegovini. Program je dio manifestacije ˝Dani džamija i džemata˝.

Rukovodilac odjela za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević napominje da se bogat program realizira sa studentima Fakulteta islamskih nauka koji danas obilaze kulturno-historijske znamenitosti na tom području.

˝Studenti su najprije posjetili lokalitet Grepka gdje je održan historijski sat, a pored ostalog predviđena je i posjeta najstarijem muslimanskom mezarju u BiH na Presjeci, obilazak mezarja i Turbeta na Odžaku, posjeta Aladža džamiji u Foči i Fatihovoj džamiji na na Cvilinu. Centralni program bit će održan poslije akšam namaza u Turhan Emin –begovoj džamiji koji će izvesti hor Fakulteta islamskih nauka˝, precizirao je Čaušević.   

Turhan Emin-begova džamija izgrađena je 1448. godine, kao prva džamija u Bosni i Hercegovini i predstavlja najstariji oblik islamske arhitekture.

Džamija je doživjela sudbinu mnogih u Bosni i Hercegovini. Zapaljena je u Drugom svjetskom ratu, obnavljana pa opet rušena i minirana 1992. godine. Obnovljena je i proklanjana 2007. godine.