Željeznička stanica u Lavovu vrvi putnicima koji se bore za mjesta u vozovima koji napuštaju Ukrajinu. U jednom udaljenom uglu, suprotna je slika. 

Na pustom peronu, daleko od glavne dvorane, iz vagona izlaze male grupe izbjeglica koje se vraćaju kući uprkos sukobu s Rusijom koji i dalje bjesni. 

Iako su zahvalni na dobrodošlici u Evropi, mnogi ne mogu započeti novi život u inozemstvu.
Brišući suzu unukova oka, Svitlana Nataluha kaže da je njena porodica putovala ukupno pet dana, prvo pobjegla iz Ukrajine, a zatim se vratila.

Baka, njena 28-godišnja kći Galina i dva unuka napustili su dom u Harkivu i sigurno stigli u Poljsku, ali su se ove sedmice vratili u Lavov. 

Porodica je pohvalila poljsko gostoprimstvo, ali ih je paralizirala tjeskoba od života u inozemstvu bez svojih korijena. 

"Volonteri su puno pomogli, ali samo na mjestu gdje se nalaze", rekla je Kanuka, zgurena na hladnom peronu, pored gomile putnih torbi. 

"Govorili su nam da nastavimo u druge gradove i tamo nađemo druge volontere."

Kao što jedan razlog za povratak porodica je navela i jezičnu barijeru koja je komplicirala liječenje bolesti jednog sina. 

Povratak u opasnost

Tri miliona ljudi je pobjeglo iz Ukrajine od početka ruske invazije prije tri sedmice, prema podacima Ujedinjenih naroda. Nema službenih podataka o tome koliko ih se već odlučilo vratiti.

AFP je svjedočio trima vozovima koji su ove sedmice prevozili između 100 i 250 putnika iz poljskog grada Przemysla za Lavov.

Neki među njima bili su strani borci koji su se odazvali ukrajinskom pozivu, drugi su prenosili zalihe pomoći, ali većina su bili žene i djeca s ukrajinskim pasošima.

Na stanici u Lavovu rukom je ispisani natpis iznad stubišta na kojem se maše putnicima u vozovima prema granici: "Vratite se kući, domovina vas čeka."

Kondukter Oleksandr, koji je odbio reći svoje prezime, rekao je da ponekad u vozovima ima i do 300 povratnika. 

Rekao je da "prvo nije bilo takvih slučajeva", ali "u posljednje vrijeme počelo se vraćati mnogo žena s djecom".

Iako su mnoge nacije, posebno u Evropskoj uniji, donijele posebne odredbe za dobrodošlicu onima koji napuštaju ratnu zonu, teško je ublažiti strah izbjeglica od početka novog života.

"Osjećaju kao da se o njima neće dugoročno brinuti", rekao je Oleksandr.

"Jedna žena je rekla da se osjećala kao beskućnica i da joj je bolje vratiti se u Ukrajinu."