Brana Nova Kahovka probijena je u ranim satima 6. juna, oslobodivši ogromnu količinu vode koja je preplavila jug Ukrajine.

Zasad se ne zna što je uzrokovalo proboj, iako norveški seizmolozi i američki sateliti tvrde da su registrirali eksploziju. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za uništenje.

Šef UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths za BBC je rekao da bi utjecaj tog događaja na svjetsku sigurnost hrane mogao biti značajan.

„To je žitnica – cijelo područje nizvodno, prema Crnom moru i Krimu – žitnica je ne samo za Ukrajinu nego i za svijet”, rekao je.

„Već smo suočeni s poteškoćama po pitanju sigurnosti hrane, no njene cijene će sad, siguran sam, narasti”, upozorio je.

„Gotovo je neizbježno da vidimo ogromne, ogromne probleme u žetvi i sjetvi iduće godine. I stoga ćemo imati ogroman utjecaj na sigurnost hrane – to će se dogoditi”.

Ukrajina i Rusija dva su ključna svjetska proizvođača hrane i veliki igrači na tržištu pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, sjemenki suncokreta i suncokretovog ulja.

Griffiths je rekao da je o rezervoaru vode kojeg je brana držala za pitku vodu ovisilo 700.000 ljudi. Bez čiste vode prijete im bolesti, a najranjivija su djeca.

Britanac je rekao i da je šteta ovog razmjera nanesena civilnoj infrastrukturi u potpunoj suprotnosti međunarodnom humanitarnom pravu, uključujući Ženevsku konvenciju.

"To je očito. Ko god je to učinio, prekršio je Ženevsku konvenciju", zaključio je.