O aferi finansiranja stranačkih udruženja sredstvima namijenjenih za povratnike u manji entitet, a čiji su  glavni akteri najviši kadrovi NIP-a, javnost saznaje sve više detalja.

U nedjelju, 22. oktobra, gostujući u emisiji Istraga sedmice, o tome je govorio Srebreničanin Ćamil Duraković, potpredsjednik entiteta Republika srpska. Iako je i ranije problemtizirao poteze čelnika NIP-a, predsjedavajućeg Skupštine i ministre u Vladi KS, Duraković je bio vrlo negativno iznenađen kada mu je novinar Avdo Avdić prezentirao dokumente kojima se nedvosmisleno dokazuje da je NIP svoju stranačku infrastrukturu u nekoliko povratničkih općina gradio budžetskim novcem koji pripada građanima Sarajevskog kantona, a namijenjen je za pomoć i podršku povratnicima u Rs.

Duraković je kazao da su ga iz ove partije, kada je govorio o njihovim "projektima", pozivali i govorili kako mu „to nije trebalo“, što se svakako da protumačiti i kao prijetnja. Kao čovjek koji je bio načelnik Srebrenice i dugo živi u Rs-u, Ćamil Duraković dobro zna šta je stvarno ulaganje sredstava u održiv povratak, a zna i da je ovo što radi NIP školski primjer zloupotreba i manipulacije.

Potpuno je jasno da ovako grubo manipuliranje javnim novcem, ali i pravima povratnika mora dobiti sudski epilog.